Elenor Öster, till vänster, och Anne Hauser är gifta och ägare till Bruksgården i Rönnöfors. I år bjöd de in till regnbågscafé på gården.
Elenor Öster, till vänster, och Anne Hauser är gifta och ägare till Bruksgården i Rönnöfors. I år bjöd de in till regnbågscafé på gården.

Regnbågscafé i Offerdal för första gången

För första gången har det hållits ett regnbågscafé i Offerdal. Anne Hauser och Elenor Öster bor sedan några år tillbaka på Bruksgården i Rönnöfors. Nu bjöd de, i samarbete med RFSL Östersund Jämtland Härjedalen, in till en eftermiddag på deras gård invid Landösjön.

Publicerad

Regnbågsflaggan vajar stolt

De äkta makarna erbjöd mumsigt vegetariskt café och öppen scen uppe på den stora logen. Man kunde också hänga i trädgården, gå skogspromenader, spela kubb… Ja, umgås helt enkelt. Ett antal besökare droppade in under eftermiddagen. En del kom från Östersund men även från andra delar av Jämtland och Härjedalen.

Anne och Elenor förklarar gemensamt:

–Vi hade länge drömt om att ordna en träffmöjlighet för HBTQI personer och det är roligt att vi äntligen förverkligade den med hjälp av RFSL. Vi är berikade av de fina möten som skett under dagen och mycket tacksamma för alla besökande.

–Nu är vi inspirerade och ser fram emot att skapa fler sådana här möjligheter att träffas och umgås!

Emma Roberg är vice ordförande i RFSL Östersund Jämtland Härjedalen. Hon bor i Ovikstrakten och tyckte det var roligt att komma till den vackra Bruksgården som hon aldrig besökt tidigare.

–Vi blev väldigt glada när Anne och Elenor kontaktade oss om detta, för vi vill gärna bredda verksamheten geografiskt och ha aktiviteter även utanför Östersund. Vi har stöttat med planering och marknadsförening, men Anne och Elenor har skött allt praktiskt.

Emma fortsätter:

–Det är väldigt viktigt att skapa andningshål, trygga platser, som Anne och Elenor gjort här med detta regnbågscafé. Här blir ingen, som lever normbrytande, ifrågasatt.

Emma Roberg berättar att medlemsantalet ökat i RFSL Östersund Jämtland Härjedalen det senaste halvåret.

–Ja, säkert med 20–30% procent. Vi är runt 100 medlemmar nu, tidigare låg det på 65–70 stycken. Det ökar visserligen alltid innan Pride på sommaren, men vi har också fått ihop till en aktiv styrelse i år.

Lördagen 5 september kommer olika aktiviteter att äga rum i Östersund. Många av dem blir denna Pridelördag livestreamade. Temat för i år lyder ”Välkommen hem, välkommen ut”.

Powered by Labrador CMS