Högst uppe på Almåsabergets topp står från vänster Ted Hansson, Mattias Bångman och Kalle Bäckwall. I projektgruppen ingår även Hedda Bångman och Alfred Andersson.
Högst uppe på Almåsabergets topp står från vänster Ted Hansson, Mattias Bångman och Kalle Bäckwall. I projektgruppen ingår även Hedda Bångman och Alfred Andersson.

Nu ska Almåsa utvecklas - men inget nytt Åre

Arbete med att utveckla Almåsa Alpin i Offerdal pågår. Arbetsnamnet lyder ”Destination Offerdal”. Målsättningen är en modern anläggning som ger bygdens föreningar förutsättningar för utveckling.

Publicerad

Jämtlands Tidning har tidigare berättat om att Tillväxtverket har beviljat 400 000 kronor till en förstudie för utveckling av destinationen. Karl Erik Bäckwall, ägare till Almåsa Alpin, skjuter till lika mycket. En arbetsgrupp bestående av offerdalingarna Ted Hansson, Hedda Bångman, Mattias Bångman och Alfred Andersson håller nu som bäst på för med att göra förstudie. De är alla runt 25 år och har personliga erfarenheter av att åka i Almåsabackarna allt sedan barnsben,

– Det är härligt med deras driv och unga perspektiv i gruppen, säger Karl Erik Bäckwall, eller Kalle som han kallas.

Ett flertal föreningar samarbetar med anläggningen Almåsa Alpin i Offerdal i utvecklande av en gemensam vision. Bland annat Offerdals SK, Almåsa Alpina, skoterklubben och fiskeföreningen. Gemensamt för föreningarna har under en lång tid tillbaka varit att det inte går att husera många gäster vid evenemang och liknande. Kalle avslöjar att det inom ramen för förstudien finns planer på minst tio Attefallshus på själva campingen vid Almåsa. Vidare att tomter runt om kan komma att säljas för fritidshusbyggande.

– Offerdals utveckling hindras av att gästerna beger sig till Östersund för övernattning. Utöver boendefrågan så tittar gruppen också på anläggningens sportsliga utveckling. I dagsläget måste den branta och populära nedfarten ”PA-backen” hållas stängd för allmänheten vid tävlingsveckor.

– Det finns planer på en svart backe till, som ska ligga till höger om liftsystemet. Det går också att segmentera mer, arbeta med skogspartierna och skapa tydligare inriktningar med de nuvarande backarna. Göra mer av berget helt enkelt, avslöjar Mattias Bångman.

Den nya backen beräknas vara klar till vintern 21-22. Om fem år ser projektgruppen att tävlingar på nationell mästerskapsnivå för alpint, längd och paraidrott har genomförts. Vidare bland annat att minst fem arbetstillfällen på helårsbasis har skapats och att Almåsa även har etablerat sig som en plats för platsoberoende distansarbete. Men det finns en viktig sak som projektgruppen och Kalle tillsammans vill poängtera:

– Det handlar inte om att titta mot större anläggningar och försöka kopiera dem. Nej, vi vill fortsätta att omfamna Offerdals värden. Egentligen bara ge alla bygdens befintliga verksamheter en modern anläggning. Det ska vara genuint här och väl förankrat hos boende, föreningar och markägare.

Powered by Labrador CMS