Erika mitt ibland fåren som ger ull till sina olika alster som tillverkas i Laxviken.
Erika mitt ibland fåren som ger ull till sina olika alster som tillverkas i Laxviken.

Mångsidigt hos Johan och Erika på Winterliagården

Laxviken är nog för många förknippat med Skogs- och flottarmuseet. Men Winterliagården har alla förutsättningar för att sätta Laxviken på kartan igen efter att museet har flyttat.

Publicerad

Högt uppe i byn Laxviken finns Winterliagården. Utsikten från gården är magnifik. Här bor Erika, Johan och Teyla 4 år. Men det är långt ifrån ensamma. Här på gården finns kor, grisar, får och bin.

– Det här är min hemgård. Min far drev tidigare ett jordbruk här och sedan 2017 tog vi över gården, berättar Johan.

Han jobbade då som snickare men kände att det inte vara något han ville fortsätta med. När lilla Teyla föddes så ville han byta bort jobbet som innebar att han var tvungen att vara borta länge från hemmet till att hitta utkomsten i Laxviken.

– Jag är ju bonnpojk från grunden så det var inga problem att sadla om från snickare till lantbrukare, berättar Johan Winterlia. Erika kommer från Tjärnåsen i närheten av Östersund men har anknytning till Laxsjö. Hon har alltid gillat djur men det är inte alla djur på gården hon dras till.

– Jag är livrädd för kor, skrattar hon.

Tanken med Winterliagården är att kunna försörja sig på vad gården ger. Det spänner från lammkött till tomtar av ull. Paret har många järn i elden. Närmast ska de bygga en butik i den gamla ladugården. Där ska det också bli en studio där Erika ska arbeta.

– I den ska jag spinna och tova. Man måste ha en lokal där man kan arbeta och kan lämna allt framme tills nästa gång man kommer och ska köra ett pass, förklarar Erika.

Ytterligare en lokal ska iordningställas i fjöset. De har planer på att bygga ett godkänt kök med restaurang där det ska laga måltider på gårdens produkter till besökare. Där ska de även ha ett kafé.

– Vi funderar på att kunna ha kursverksamhet här på gården. Det kan vara i tovning eller liknade, berättar Johan.

Deras köttprodukter är populära och de berättar att kunderna finns runt Östersund med även ut till angränsande län har Winterlias kött och korv funnit sina köpare. För närvarande skickar de sina djur till slakt till Hammerdal och korven görs i Fågelberget, men även här har man funderingar på ytterligare en verksamhet på gården.

– Johan är duktig på att stycka men då måste man ha godkända lokaler för det hemma, berättar Erika.

Att ta hand om köttet på gården gör att man får mer kontroll över produktionen och att en större del av försäljningen tillkommer företaget när man gör flera led själva. Allt har dock inte varit spikrakt uppåt för paret. 2018 drabbades man av den torra sommaren och fick slakta bort en stor del av fårbesättningen och i år märker man som de flesta av pandemin.

– Att få vara med på olika marknader är ett bra sätt att sälja sina produkter. Vi hann vara med på Gregoriemarknaden i mars innan alla blev inställda. Det har gjort att vi i år har många fårskinn på lager. I vanliga fall brukar de vara slut långt före jul, berättar Johan.

Båda tror att pandemin har gjort att folk har fått upp ögonen för att vi inte ska importera så mycket kött som vi gör idag utan det är viktigt att det finns lokala producenter.

– Kanske att äta mindre kött men av bättre kvalité, tror Johan. På gården står också ett antal bikupor och de har gjort egen honung och den har varit en populär produkt. Man har även tillverkat spåntallrikar till olika matmässor.

– De har gått jättebra och i och med den plastskatt som kom så skulle man kunna göra många ”Spjeltallrikar” men vi hinner inte med allt, skrattar bägge.

Erika hoppas att hon ska komma igång på allvar med att utöka odling av grönsaker till kommande säsong och sälja dessa samt också göra egna kryddor och såser. Att jämföra paret i Laxviken med Tv-kändisarna Mandelmans är inte helt missvisande. Erika och John säger att de jobbar bra tillsammans och får ofta många nya idéer och infall när de arbetar ihop. De lyfter också att det är viktigt att dottern får växa upp på en gård och känna tryggheten där. När restaurang och butik är i gång så vill de sätta igång och restaurera alla gamla lador och byggnader på gården. På frågan vad de ska göra om fem år svarar Johan.

– När jag för några år sedan jobbade som verkmästare på ett företag i Östersund frågade min chef vad jag ville göra om fem år så svarade jag: Då är jag bonde i Laxviken, och samma svar får du nu, skrattar Johan.

Powered by Labrador CMS