Ung Reporter

Linn Lund på Robinson–ön.
Linn Lund på Robinson–ön.

Linn Lund från Nälden är med i Robinson för andra gången

NÄLDEN (JT) Söndagen den 20 mars hade Robinson 2022 premiär på tv. Det är ett överlevnadsprogram där deltagarna tävlar mot och med varandra i utmanande miljö. En av deltagarna i det så kallade Gränslandet är Linn Lund. Hon är 32 år, bor i Nälden och var med redan 2019.

Publicerad
Linn Lund hemma i Nälden.
Linn Lund hemma i Nälden.

Förra året utspelade Robinson sig i Sverige, på grund av pandemin. Denna gång tävlar deltagarna i ett betydligt varmare klimat på en ö i Karibien. Något annat nytt för i år är att fem personer från tidigare program är med i något som kallas Gränslandet.

Tidigare har gränslandet fungerat som en frizon där utslagna deltagare hamnat och på så sätt kunnat ta sig tillbaka till tävlingen. Detta år kommer man kunna följa personerna i Gränslandet redan från första dagen och ta del av deras kamp för att ta sig in i den riktiga Robinson-tävlingen.

En av deltagarna i Gränslandet som varit med i tidigare program 2019, är Linn Lund som bor i Nälden. Hon fick förfrågan om att var med i Robinsson en gång till och tackade ja till en revansch i tävlingen.

Linn berättar att hon denna gång kände sig mer mentalt förberedd för tävlingen, då hon varit med en gång innan och såg det som en fördel. Däremot fick hon inte reda på alla detaljer kring hur tävlingen skulle se ut denna gång.

–Det jag inte visste var hur vi tidigare deltagarna skulle ta oss in i tävlingen, jag visste inte att vi skulle hamna i Gränslandet och inte heller med vilka.

Tränade du på något sätt inför programmet?

–Eftersom jag varit med en gång tidigare vet jag att hungern är det som tar en. Så jag åt mest upp mig för att klara vistelsen i Robinson bättre.

Vad var det jobbigaste med deltagandet i Robinson den här gången?

Linn kunde tyvärr inte svara på vad som var det jobbigaste, men hon säger att eftersom hon varit med innan visste hon ungefär vad som skulle bli tufft.

–Jag var förberedd på att den sociala biten skulle bli absolut svårast och jobbigast. Det är väldigt tufft med det mentala och sociala spelet i tävlingen.

Hur tycker du det var att träffa de andra deltagarna i programmet?

–Det är som sagt väldigt viktigt med det sociala spelet, man kan inte tycka att man är “störst, bäst, vackrast” och att man kan allting själv.

Linn menar att det är viktigt i en tävling som Robinson att lära känna alla och lyfta fram det positiva som varje individ har.

–Det finns människor jag förmodligen inte alls hade blivit vän med i mitt vanliga liv och det kunde kännas tufft men jag försökte fokusera på det som var bra.

I Robinson lever man väldigt tätt inpå varandra eftersom man både sover, äter, tävlar mot och med varandra och så vidare. Linn menar att detta gör att man lätt kan irritera sig på varandra.

Mathållningen i Robinson var dock inte svår för Linn, förra gången var det till och med hennes starka gren.

–Sniglar, larver eller kokos har jag aldrig haft svårt att äta och därför klarat mig ganska bra överlevnadsmässigt.

Hur mycket dokumenteras av tv-bolaget under Robinson?

–Utifrån min tidigare medverkan i programmet kan jag säga att det är extremt mycket material som filmas och mycket som inte kommer med. Under tiden programmet spelas in finns det mycket dötid och material som inte är relevant för tittarna och som därför inte tas med. Det finns också saker som inte är med av personliga skäl såsom när vi gör våra behov.

Det finns ingen toalett på Robinson ,så behoven får man göra i naturen.

Linn berättar att hon inte fått se vad de kommer att ta med eller inte i avsnitten så det blir en överraskning för henne när avsnitten visas. De får inte heller bestämma att något de sagt eller gjort under inspelningen ska tas bort.

–Om det inte rör mitt privata liv hemma får jag inte säga till om vad som inte ska visas i programmet. Kan man inte behärska sig och säger något extremt dumt får man skylla sig själv! Detta är något man är medveten om när man signar upp för Robinson.

Är du dig själv framför kameran?

–Ja, jag är mig själv på gott och ont. Jag tycker att det var lättare den här säsongen eftersom jag var mer kameravan. Man kan lätt bli stel och inte kunna slappna av när man inte är van att en kamera filmar. Det finns förstås faktorer som gör att man kanske inte är sitt bästa jag under inspelningen och det finns en del sidor jag inte tycker är så glamorösa hos mig.

Vad har du fått för reaktioner? –På social media framkommer ofta en del hat även om man som Robinsondeltagare får mycket fina kommentarer också. De som skriver hat tror att de känner personen i fråga men man måste komma ihåg att det finns så mycket mer bakom en person än det som visas framför kameran.

Linn säger att hon efter sin första medverkan i Robinson inte alls var beredd på det hat hon skulle stöta på. Majoriteten av kommentarerna var fina och bra men några var riktigt brutala och hemska.

–Till slut tror man nästan på de hemska sakerna som skrivs men denna gång är jag förmodligen mer förberedd för responsen av min medverkan.

Linn avslutar med att berätta att hon tycker att det var väldigt kul att hon fick chansen att vara med i programmet igen och att det har var ett härligt gäng hon fått hänga med under inspelningen.

Nomi Häggström

Bild 1

Bild 2

Powered by Labrador CMS