Sören Gustavsson, Rut Malmquist och Nils-Erik Carlsson sitter på Ruts uteplats och diskuterar situationen. De är alla oroliga och bedrövade.
Sören Gustavsson, Rut Malmquist och Nils-Erik Carlsson sitter på Ruts uteplats och diskuterar situationen. De är alla oroliga och bedrövade.

Krokomsbostäder tvingar 90-åringar att flytta ”De får bära ut mig, jag flyttar inte”, säger Rut

FÖLLINGE (JT) Krokoms kommun planerar att äldreanpassa lägenheter på några platser i kommunen. Bland annat i Föllinge, i det lägenhetsområde som i folkmun kallas för ”Barkabyn”. Men det är bara det att det redan bor äldre i flera av lägenheterna!

Publicerad Senast uppdaterad

Två av dem är Rut Malmquist, 93 år och Nils-Erik Carlsson, 89 år. De har fått veta att de måste flytta ut, till andra lägenheter en trappa upp.

–Ska de flytta på mig får de bära ut mig! Jag flyttar inte, säger Rut bestämt.

Ruth bor idag i en trea på Barkabystigen i Föllinge, Nils-Erik i en tvåa. De trivs väldigt bra och tycker att innergården är en vacker oas och att grannarna är så trevliga och hjälpsamma. Hemtjänsten besöker dem ett par gånger om dagen.

–Jag fick veta om flytten genom ett telefonsamtal någon gång i månadsskiftet maj/juni, säger Rut.

–En person från Krokomsbostäder ringde då och berättade att de hade för avsikt att göra anpassningar och att vi därför skulle flytta. Sedan har jag flera gånger kontaktat dem och bett om skriftlig information men aldrig fått någon, säger Rut mycket irriterat.

–Nu är den personen på semester och ingen annan hör av sig. Vi vet absolut ingenting!

Sören Gustavsson bor också i Föllinge. Han är en tidigare granne och en mycket god vän till de båda. Han är med i vid samtalet, som äger rum på Ruts uteplats. Där flödar det av blommor, för Rut har gröna fingrar och älskar sin trevliga uteplats. Sören har engagerat sig och bland annat skickat mejl till Krokomsbostäder. Han fick då en tillbakakoppling om att det skickats till vidare vd:n. Vd:n själv, Linus Ekqvist, har dock inte hört av sig till Sören. Han suckar och säger:

–Dessa pensionärer trodde att de hade hittat sin sista plats, där de kunde få landa i lugn och ro på ålderns höst. Nu ska de tvingas flytta och jag ser ju hur de lider av denna osäkerhet. Det är hårt för dem. Det är inte det att det ska bli trygghetsboende i sig, utan sättet det sker på för Ruts och Nils-Eriks del.

Under sitt yrkesliv jobbade Rut med administrativt arbete, bland annat i 17 år på en rektorsexpedition i Brunflo. Som nybliven pensionär köpte hon och maken en gård i Laxviken. Lägenheten i Föllinge flyttade de in i mars 2019 för att få det lugnt. Maken avled några månader senare. Nils-Erik körde skogsmaskiner under sitt yrkesliv och har bott här i ett års tid. Han flyttade in i juni 2020 och har inte hunnit packa upp allt ännu.

–Jag blev oerhört arg när jag fick höra att jag var tvungen att flytta igen. Jag satt vid köksbordet och tänkte att detta orkar jag inte, säger han. Nils-Erik fortsätter:

–De ska visst starta anpassningarna redan i september!

Trygghetsboende är något som länge diskuterats inom Krokomsbostäder och bland annat även tagits upp på kommunens medborgardialoger. Men det är känslan av att inte få någon information om vad som ska hända för deras personliga del, så tär på de båda grannarna på Barkarbystigen något oerhört.

–Det här att aldrig få veta något är förfärligt. Vår trevliga vaktmästare i området vet heller inget. Men ryktet säger att bland annat ska dörrarna ska breddas, badrummen ska bli större och hiss till andra våningen ska också installeras, säger Rut. Hon har många funderingar och fortsätter:

–Det brukar ju alltid bli hyreshöjningar vid renoveringar, och det klarar jag inte med min låga pension. Jag var lågavlönad under hela mitt arbetsliv och hyran är i dagsläget på 6 950 kronor, förklarar Rut oroligt.

Men Rut och Nils-Erik har inte ens fått några garantier på att de ska få flytta tillbaka. Och kommunen skriver på sin hemsida: ”Krokomsbostäder har beslutat att bygga 16 trygg­hets­lägen­heter, närmare bestämt på Barkabystigen i Föllinge och Tunan i Alsen. Det sker genom en anpass­ning av befintliga lägenheter, samt renovering och iordningsställande av två samlingslokaler.

– Vi uppmuntrar intresserade att anmäla sitt intresse till oss redan nu, hälsar Krokomsbostäders vd Linus Ekqvist.” Vad betyder detta? Ska Rut och Nils-Erik behöva köa för sina egna lägenheter? De har ju kontrakt på sina lägenheter, med lägenhetsnummer. Vad gäller för andra hyresgäster, vars lägenheter också ska anpassas? Och vilka kostnader för dessa anpassningar med sig? Många frågor väcks.

–Det finns ju ingen befintlig samlingslokal här, vi misstänker att de kanske vill ha någon av våra här på bottenplan till det. Men vi har ju våra kontrakt, säger de med gemensam mun. Jämtlands Tidning har sökt Krokomsbostäders vd Linus Ekqvist, som dock visade sig vara på semester. Även den person på kundtjänst, som ringde upp Rut för att berätta att hon måste flytta, är på semester. Den som går att få tag på, är fastighetsförvaltare Gunnar Sundström. Han hänvisar dock direkt till Linus Ekqvist när det handlar om trygghetsboendena. Nils-Erik och Rut är lämnade i ovisshet.

93-åriga Rut har gröna fingrar och äskar blommor. Henne uteplats är full med blommor men Krokomsbostäder vill att hon flyttar en trappa upp.
93-åriga Rut har gröna fingrar och äskar blommor. Henne uteplats är full med blommor men Krokomsbostäder vill att hon flyttar en trappa upp.
Powered by Labrador CMS