Jannike Hillding (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun säger att överklaganden från föräldrar hjälper kommunen se var det behövs särskilda insatser. Foto: Moderaterna i Jämtland
Jannike Hillding (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun säger att överklaganden från föräldrar hjälper kommunen se var det behövs särskilda insatser. Foto: Moderaterna i Jämtland

Skolskjutsarna i Kälen - Krokoms kommun: “Om det ska bli rätt framöver är det bra om föräldrarna överklagar”

KROKOM (JT) Under veckorna som gått har Jämtlands Tidning uppmärksammat besluten om skolskjuts för barnen i Kälen på Rödön. Beskeden från besluten har varit att barn så unga som åtta år gamla ska vänta på skolskjutsen bara några meter från den tungt trafikerade 90-vägen E14.

Publicerad

Jannike Hillding (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Krokoms kommun berättar att det är beslut som hanteras på individbasis och att kommunens semesterperioder också påverkar hur snabbt besluten kan granskas.

– Föräldrarna måste ju få veta hur det blir innan skolan börjar och det jag gjort nu är att undersöka domarna. Har någon förälder tidigare överklagat till förvaltningsrätten och fått rätt, exempelvis. Den vi hade innan som trafiksamordnare var ute och tittade på vägarna mycket själv och vi hade ett helt annat system. Under den tiden var det otroligt många som överklagade sina beslut och några fick rätt och några fick nej, säger Jannike Hillding (M).

Jannike berättar att det finns möjlighet att få dispens i ärenden rörande skolskjuts om det exempelvis rör sig om platser med bristfällig snöplogning eller på annat sätt trafikfarliga vägar. Barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun har tillsammans med andra kommuner i hela Jämtland tagit fram ett reglemente som beroende på avstånd till skolan och barnens ålder avgör vilken rätt till skolskjuts barnen har. Det här nya systemet ligger delvis till grund för beskeden om skolskjuts som många föräldrar i Kälen blivit upprörda över.

– Många är oroliga över varför vi ändrat besluten när den faktiska trafiksituationen ser likadan ut som förut. Det rör sig om två huvudsakliga aspekter. Dels har vi en ny trafiksamordnare samt ett nytt system där all information matats in. Om det ska bli rätt framöver är det bra om föräldrarna överklagar. Då är det inget “tycke” från trafiksamordnaren och det blir mer hållbart. Jag har tittat på domarna som kommit från Förvaltningsrätten och då finns inga från just Kälen. Det innebär att hon som var trafiksamordnare förut gjorde dispenser för boende i det området, säger Jannike Hillding (M).

Kan man säga att kommunen uppmuntrar till överklagan där föräldrar tycker att besluten blivit fel?

– Ska det vara hållbart under längre tid innan något radikalt som till exempel en ombyggnation av vägen sker så uppmuntrar jag absolut till överklagan. Då är det Förvaltningsrätten som avgör. Vi kan inte se på det här som en helt svart eller vit fråga utan det handlar om de individuella förutsättningarna som finns, säger Jannike Hillding (M).

Powered by Labrador CMS