Många föräldrar i Kälen har varit upprörda över att barnen tidigare förväntades gå till E14 för att bli hämtade med linjetrafiken. Något Jämtlands Tidning berättat om tidigare. På onsdagen hade flera av barnen beviljats skoltaxi – men beskedet kom sent och inte alla barn blev hämtade.
Många föräldrar i Kälen har varit upprörda över att barnen tidigare förväntades gå till E14 för att bli hämtade med linjetrafiken. Något Jämtlands Tidning berättat om tidigare. På onsdagen hade flera av barnen beviljats skoltaxi – men beskedet kom sent och inte alla barn blev hämtade.

Kaos med skolskjutsar vid skolstart

KROKOM (JT) Det var kaos med skolskjutsarna i Krokoms kommun när skolan startade på torsdagen. Sent på onsdagen var det flera föräldrar som inte fått besked om deras barn skulle bli hämtade. Ansvarig för skolskjutsar på kommunen Mahmoud Addas stängde av sin telefon på onsdagen.

Publicerad

– Det har varit fullkomligt kaos runt skolskjutsarna inför skolstarten. När man dagen för skolstart inte vet om ens barn ska bli hämtat eller inte utan vi får besked sent på kvällen dagen före, säger Maria Olofsson.

– Vi fick beskedet av Taxi Krokom efter klockan åtta, det var då Taxi Krokom fått listan över vilka barn som skulle hämtas, säger hon.

Kommunens plan från början var att barnen i Kälen skulle gå till E14 för att åka buss till skolan, men detta beslut överklagade föräldrarna och ett par familjer beviljades taxi men inte alla.

Erik Lögdberg har dottern Moa som börjar ettan. Hon måste ta sig till E14 för att kliva på bussen. Familjen har inte fått beviljat taxi för dottern. Föräldrarna har överklagat beslutet men deras överklagan har inte blivit registrerad på Krokoms kommun, något som uppdagades på onsdagen. Första skoldagen fick därför föräldrarna skjutsa Moa till skolan.

– Ansvarig Mahmoud Addas hade stängt av telefonen och gick inte att nå. Till slut fick vi besked om att vår överklagan inte registrerats så igår skickade vi in en ny, säger Erik Lögdberg, pappa till Moa.

Föräldrarna i Kälen tycker det är en märklig hantering av kommunen.

– Det handlar inte om att spara pengar för det går redan en taxibuss till Kälen, detta då det finns ett barn med funktionsnedsättningar. Den bussen kan lika gärna plocka upp övriga barn här i området, säger Maria Olofsson.

Även i Skärvången lever föräldrar på torsdagen i ovisshet om deras barn får skoltaxi hem efter första skoldagen. Manuel Wetter har tre barn på skolan i Föllinge. Två av dessa har beviljats skolskjuts men inte mellanbarnet som är elva år.

– Jag vet inte om han får skjuts hem från skolan idag, säger Emanuel Wetter när Jämtlands Tidning pratar med honom på torsdagen.

– Det finns ett barn till här som går i samma klass som min son och som i likhet med honom inte beviljats skoltaxi, säger Wetter.

Emanuel Wetter berättar också att det är första gången som det är sådant här kaos runt skolskjutsarna.

– Det är också första gången som vi behövt ansöka om skolskjuts. Jag har barnen varannan vecka och nu är det beslutat att två av mina barn får skoltaxi men inte mellanbarnet. Till skolan reser alla tre med linjetrafiken men hem en dag i veckan behöver mellanbarnet skoltaxi och det är idag. Jag vet faktiskt inte om jag måste åka och hämta honom själv. Jag har sökt kommunen men får inte tag i någon ansvarig tjänsteman, säger Manuel Wetter.

– Det är Mahmoud Addas som skrivit under besluten att två av tre barn i Skärvången beviljats skoltaxi, säger Manuel Wetter.

Mahmoud Addas är skolskjutshandläggare på Krokoms kommun. Han stängde av sin telefon dagen före skolstart så de föräldrar som inte fått besked om skoltaxi för sina barn kunde inte nå ansvarig på kommunen.
Mahmoud Addas är skolskjutshandläggare på Krokoms kommun. Han stängde av sin telefon dagen före skolstart så de föräldrar som inte fått besked om skoltaxi för sina barn kunde inte nå ansvarig på kommunen.

Jämtlands Tidning har sökt Mahmoud Addas men växeln meddelar att han bara nås via mejl. Tidningen har mejlat men inte fått något svar. Jannike Hillding (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokom, hon är medveten om att det varit kaotiskt med skolskjutsarna första skoldagen.

– Det beror på olika saker och vi har gått igenom situationen nu på förmiddagen. Att det blivit så här är en kombination av att Mahmoud är ny och att vi dessutom har ett helt nytt system. Nu har vi beslutat att vi kör barnen, inget barn ska behöva stå utmed en väg och det kommer att lösa sig, säger Jannike Hillding.

– Vi löser det nu närmaste tiden, sedan får vi se hur Förvaltningsrätten bedömer de överklagandena som finns där. Om kommunen får rätt i Förvaltningsrätten så kan det bli ett annat beslut för skoltaxi för äldre barn från mellanstadiet och uppåt. Då kan det bli skolskjuts med linjetrafik för dessa åldersgrupper, säger Jannike Hillding.

Även fortsättningsvis måste föräldrar ansöka om skolskjuts inför varje nytt skolår, vilket varit nytt för i år. Den ansökan ska göras i april.

– Det är viktigt med dessa ansökningar för vi på kommunen måste ha aktuella uppgifter och adresser för skolbarn som behöver skolskjuts och skoltaxi därför kommer vi även i fortsättningen kräva ansökningar från familjer med barn som behöver den servicen, säger Jannike Hillding.

Powered by Labrador CMS