Ylva Åkesson fick lägga ner sitt företag när telefonin inte fungerade och hennes kunder inte kunde nå henne. Men det var värre ändå när hennes pappa var svårt sjuk och hon väntade på det svåra sista samtalet. “Man vill ju kunna nås då”, säger hon. Ovanför fönstret sitter en av Ylvas alla signalförstärkare.
Ylva Åkesson fick lägga ner sitt företag när telefonin inte fungerade och hennes kunder inte kunde nå henne. Men det var värre ändå när hennes pappa var svårt sjuk och hon väntade på det svåra sista samtalet. “Man vill ju kunna nås då”, säger hon. Ovanför fönstret sitter en av Ylvas alla signalförstärkare.

Telia stängde kopparnätet – företagare tvingades sluta: Stora problem för invånarna i Renån

RENÅLANDET (JT) Telia lovade att lösa trygghetslarm och andra viktiga frågor med wifi-telefoni när de la ner kopparnätet i Renålandet, tre mil väster om Strömsund. Men invånarna vittnar om en mycket knapphänt telefonmottagning och en vardag som försvåras och känns otrygg.

Publicerad Senast uppdaterad

Renålandet, som ligger i dalen mellan två berg – Riberget och Skavberget – befinner sig i så kallad radioskugga. Sen Telia stängde ner kopparnätet för några år sen orkar inte signalerna från telefonmasterna hela vägen över bergen till Renålandet och dess närområden. Vissa dagar går det inte att använda telefonerna alls. Ylva Åkesson brukade baka tunnbröd, ha catering och servering, men när hon på grund av den dåliga täckningen inte var kontaktbar, tappade hon kunder och fick lägga ner sitt företag.

– Det blev nästan omöjligt att driva det efter att kopparnätet klipptes. Efter sex års verksamhet fick jag lägga ner. Jag kunde aldrig ta emot beställningar hemifrån, utan jag där jag hade mobilmottagning fick jag passa på att ringa upp arga kunder och be om ursäkt för att de inte fick tag på mig. De kunde ju inte lägga in beställningar när de inte kunde nå mig, säger Ylva.

Två dagar i veckan hade Ylva servering i bygdegården Skalbäcksstugan i Kärnäset, där kunde hon inte ta emot samtal heller. Kunder som ringde för att kolla om hon hade öppet kom aldrig fram.

– Får man aldrig tag på nån då provar man inte fler gånger, säger Ylva som inte heller kunde ha Swish eller kortbetalning på grund av den dåliga mottagningen.

När kopparledningen stängdes ner hamnade Ylva i kläm. Som egen företagare erbjöds hon en bärbar fast telefon om hon bytte till ett annat bolag.

– Dum som jag var klev jag ju på det där, minns hon.

Det var bara Telias kunder som fick utrustning för att förstärka telefonsignalen med riktantenn, router och förstärkare – men trots utrustningen funkar signalerna mycket dåligt. Samtalen som kommer fram bryts ofta, har eko och fördröjningar. Ylva som inte hade någon mottagning på sin telefon försökte gå tillbaka till Telia, men fick nej. Då köpte hon förstärkningsutrustning själv för 2 500 kronor för att kunna ringa via GSM-nätet, men resultatet uteblev.

– Vi är ju nere i en grop. Hade jag inte telefonen i fönstret funkade den inte. Rörde man vid den bröts samtalet. Det var ju omöjligt att sitta i en telefonkö med knappval.

Ylvas pappa var svårt sjuk och den sista månaden visste Ylva att slutet kunde komma när som helst.

– Man vill ju gärna kunna nås då, för även om det skulle vara för sent så har jag i alla fall fått chansen att försöka hinna till sjukhuset i tid.

Ylva brukade ta bilen och köra dit hon visste att hon hade mottagning.

– En gång under ett strömavbrott bröt jag mig in hos min dotter som bor några hus bort, hon fick paketet från Telia, för att kunna ringa till sjukhuset, minns Ylva och tillägger:

– Det var jättejobbigt att telefonin inte funkade då.

Barbro Åslund, granne till Ylva, blir väldigt förvånad när mobilen ringer. Att mobiltäckningen fungerar? Hon som inte har fått några samtal på över en vecka.

– För några veckor sen gick det inte att ringa på flera dygn. Det är jättebesvärligt sen vi fick mobila fasttelefoner, det är väldigt osäkert. När vi har strömavbrott kan vi ju inte ringa alls. säger hon.

Hon minns hur dåligt telefonin fungerade när hennes make, som senare gick bort i cancer, var hjärtsjuk.

– Det hände att ambulansen var här och skulle titta till honom när han fick ont i hjärtat. Normalt skickade de ett meddelande till Östersund med hans EKG-uppgifter, men flera gånger fick de ta med sig honom i ambulansen eftersom de inte hade nån mottagning förrän de kört 1,5 mil bort, berättar Barbro.

Utan mottagning kunde läkaren i Östersund inte ta fram makens journal eller bestämma vilken behandling han behövde. Barbro säger att det gick ju bra varje gång, men minns oron över vad som skulle kunna hända. Hon tillägger:

– Det gäller att vi håller oss friska. Men vi är många pensionärer här som är över 80 år.

Ylva har fått sätta upp många paraboler och antenner. Hon har bytt operatörer många gånger och har fått “prova, jaga, leta och ta hem och testa” för att försöka få bättre mottagning på telefonen.
Ylva har fått sätta upp många paraboler och antenner. Hon har bytt operatörer många gånger och har fått “prova, jaga, leta och ta hem och testa” för att försöka få bättre mottagning på telefonen.

Inför nedstängningen av kopparnätet hade Telia, Strömsunds kommun och Post- och telestyrelsen möte med ortsbefolkningen i Skalbäcksstugan, samma lokal som Ylva hade sin servering i. Hon minns det tydligt.

– Telias kommunikationschef var där och lovade vitt och brett, alla ska ha samma möjlighet, och då körde de med att “hela Sverige ska leva”. Jag minns så väl att de sa att det var “exotiskt” att bo där det inte finns täckning. Ja, kanske för en helg. Men försök få ungdomen att flytta in och tvingas lösa hur de ska skicka in sina skoluppgifter, säger hon och fortsätter:

– Förutom jag och min familj är i princip alla andra pensionärer här. Tänk trygghetslarmen som inte har någon mottagning, eller när hemtjänsten ska knappa in uppgifter. Telia lovade att det skulle ordnas. Det var ungefär fem år sen.

Bengt Kärnlund, 80 år, bor i södra Kärnäset strax söder om Renålandet. Han är också mer än önskvärt bekant med den dåliga mottagningen.

– Jag kan ringa två minuter sen tvärslocknar signalen. Vissa gånger går det inte att ringa alls. Det går inte att sitta inne och prata, jag får gå ut och ringa upp, berättar han och fortsätter:

– Politikerna lovade att det skulle ta ett par år till sen skulle det gå att ringa, men det är bara prat. Nej, tekniken klarar de inte av. Det var bättre på gammaltiden då man hängde en tråd mellan två träd. Den här moderna tekniken går inte att ringa med och det ställer till för butikerna också där det inte går att betala. Det här är bara början, det är jag hundra på.

Telefoni och internet är viktigt menar Ylva Åkesson som efter att ha köpt till ännu ett till förstärkningspaket från Telia den här gången och bytt operatör för hundraelfte gången, äntligen kan ringa via wifi-telefonin. Hon har paraboler och långa antenner “överallt”.

– Det ska inte behöva vara så här, alla här har problem med nätet, det är så frustrerande. Vi är bara en liten klick i världsekonomin, vi kostar bara pengar. Jag blir lite bitter, för vi har inte samma rättigheter här som i storstäderna, säger Ylva och blir tyst en stund innan hon fortsätter:

– Alla säger att vi får skylla oss själva som valt att bo där vi bor. Men vi betalar lika mycket vägskatt och annan skatt som alla andra, säger Ylva och tittar menande på grusvägen full av potthål som går genom byn. “Boomerangen” som hon kallar förstärkaren spretar ovanför henne på husväggen som vetter mot Renåsjön. I julihettan ligger sjön som en svalkande oas med sina strandkanter inbäddade i lummig sommargrönska. Ylvas trädgård leder ner mot vattnet, bort från dammet från den trafikerade grusvägen.

– Jag lägger energi på det jag kan förändra. Allt annat får jag ta för vad det är. Jag skulle inte vilja byta den här platsen mot något i världen.

Powered by Labrador CMS