Marie Plosjö i samtal med besökare.
Marie Plosjö i samtal med besökare.

Yta och djup är teman i Marie Plosjös konst

ÖSTERSUND (JT) Under 2000-talet var Marie Plosjö fotomodell och dokusåpastjärna, men numera satsar hon på konsten. En ny utställning på Galleri Renée visar både yta och djup.

Publicerad Senast uppdaterad

En konstutställning av det här slaget borde locka även en publik som inte brukar gå på sådana och även bland de redan bitna borde det finnas ett uppdämt behov efter alla coronainställda evenemang. Trots detta var det glest med besökare, kanske beroende på konkurrerande sportevenemang.

Marie Plosjö kommer ursprungligen från skånska Bjuv, men bor och verkar nu i Stockholm. En del kanske minns henne som fotomodell eller från dokusåpan Paradise Hotel där hon medverkade 2005. Men när jag pratar med Marie får jag uppfattningen att dessa karriärer snarare var korta episoder av ett liv som istället gått ut på att skapa konst och att erfarenheterna därifrån sedan använts i hennes konstnärskap.

Även glasskulpturer visas på utställningen.
Även glasskulpturer visas på utställningen.

I Stockholm kan man se hennes konst på Gallery 86 och från 2016 och fram till coronapandemin visades hennes konst på det anrika casinot Caesars Palace i Las Vegas, som även har en galleriavdelning. Men nu är det alltså dags för Galleri Renée i Östersund.

-Det finns en grundtanke som är gemensam nämnare bland alla verk och det är att för mig är det väldigt viktigt att vi fyller våra tankar med positiva saker. För att det leder till mer positiva saker som ringar på vatten och det finns mycket negativa intryck runtikring oss som vi redan påverkas av, säger Marie och fortsätter:

-Jag använder ofta starka färger för att det ger energi. Motiven är också ofta väldigt kraftfulla, som ska boosta betraktaren med den här styrkan eller energin.

Marie återger gärna rovdjur som tigrar eller örnar, andra motiv är kvinnliga superhjältar eller kvinnokroppar, eller kända personer som Frank Sinatra och Elvis Presley. Det är inte helt realistiskt målat utan delvis abstrakt och med symbolistiska inslag.

Med sin konst vill Marie Plosjö väcka betraktarens inre styrka.
Med sin konst vill Marie Plosjö väcka betraktarens inre styrka.

-Jag tycker ju om att måla lite realistiskt också, men samtidigt känns det inte unikt för det är så många som är väldigt duktiga på att göra realistiska målningar. Det tog ett tag innan jag hittade mitt område och då blev det en kombination med att abstrakt mixas med en del realistiska detaljer, kanske lite inblandat med fantasi också så att det blir lite mer, säger Marie.

En del av hennes konst är präglad av hennes erfarenheter både som kvinna och mer specifikt som fotomodell. Om de återgivna kvinnokropparna säger hon:

-För mig är det här inga offer, mer en frihet att välja vem man vill vara och hur man vill se ut. Det är bara vårt skal och alla är värda lika mycket respekt. Man ska inte behöva skyla sig för att bli respekterad. Det finns alldeles för mycket åsikter om hur vi ska se ut, men jag tycker att det är fortfarande bara ett yttre val som kan förändras och vi alla förändras med åldern i sinom tid, så jag tycker det är så otroligt konstigt att vi lägger så stort fokus på att bedöma människor efter det vi ser.

-Så utifrån att vara en kvinna som själv har blivit utsatt för mycket fördomar, då är det lite som att bara stå fast vid min rätt att kunna använda mitt yttre, eller min kropp, som jag vill och vill att det ska bli en mer neutral inställning till kvinnokroppen också. Att den inte är stötande, det som borde vara stötande är våld, inte en naken kvinnokropp, säger Marie.

Efter en kort presentation av Mee Too-puman i Umeå, den röda uttrycksfulla skulpturen i Umeå av Camilla Akraka, håller hon med om att hennes konst handlar om samma saker som Mee Too:

-Rätten att få vara som man vill och bli respekterad.

Maria Hellgren är imponerad av Marie Plosjös verk,
Maria Hellgren är imponerad av Marie Plosjös verk,

En besökare är Maria Hellgren från Östersund som sjunkit ned i en av galleriets läderstolar:

-Jag tycker att de är häftiga helt enkelt, säger hon om Marie Plosjös verk.

-Fårger och struktur, hon har fått djup i verken. Maffiga, jag tycker att de är jättehärliga, speciellt tigrarna är mina favoriter här, hur hon har byggt upp dem.

Du tänker på de olika färgfälten?

-Ja och skikten och just att det finns struktur i färgen också, att det inte bara är en platt akrylmålning utan att det kostar på att använda färgen lite.

-Det är lite popkonst i dem också och lite graffiti-känsla.

Ger de kraft?

-Ja.

Powered by Labrador CMS