Kommunen stjälper utvecklingen
Ska Krokoms kommun skapa förutsättningar för utveckling eller slå sönder dem?
Det har nu gått drygt fyra månader sedan det plötsliga beskedet om nedläggning av Landöns förskola kom. Ett beslut taget helt utan dialog eller förankringsprocess med berörda och utan att kunna redovisa ordentliga underlag för det. Under dessa månader har vi berörda på olika sätt gjort en namninsamling, uppvaktat KF och kontaktat ansvariga politiker för att försöka få gehör för våra frågor och vår oro. I slutet av juni var vi över 80 stycken som samlades i ett stormöte i Enarsvedjan för att försöka få svar och dialog.
Trots detta har vi fortfarande inte fått några svar utan beslutet om flytt av barnen kvarstår. För några dagar sedan kom en högst otydlig insändare från den politiska ledningen som ökade på förvirringen ytterligare.
Sättet som kommunen hanterat detta gör att vi ställer oss frågan: Är kommunens uppdrag att skapa förutsättningar för utveckling eller att slå sönder dem?
Att Offerdal haft en positiv befolkningsutveckling de senaste åren bör vara väl känt liksom att det är en utveckling som främst drivs av lokala krafter. Vi som bor här ser nu tydligt hur effekterna av Projekt Kaxås sprider sig över hela bygden och vi gör vårt bästa att med ideella krafter möta upp efterfrågan på bostäder.
Byalagen i Landön, Nolasjön, Bredbyn och Trången har jobbat aktivt med detta under ett par år och börjar nu skönja resultaten. Under de senaste åren har sju lägenheter och flera hus som stått tomma rustats upp och alla är nu bebodda av inflyttade människor i olika åldrar. Vi har även flera unga par som valt att bo kvar i sin hembygd för att jobba och bilda familj här. Bara sedan juni finns minst två nya barn som vill börja på förskolan i Landön. Denna utveckling var dock inget som togs n i beräkningen för beslutet om nedläggningen, vilket framkom med all tydlighet i Enarsvedjan.
Vi löser, som vanligt, våra samhällsbyggnadsutmaningar med ideella krafter eftersom det förväntas av oss. Och det hade kunnat vara okej, om vi hade känt att vi i alla fall hade kommunens stöd och uppmuntran. Men icke. Istället motarbetas vi. Istället för stöd så rycker man undan den lilla matta av offentlig närvaro som finns kvar med denna typ av förhastade beslut.
Återigen: Vi kräver inte att förskolan ska vara kvar oavsett barnantal, vi kräver är att vi får den dialog och process som beskrivs som en nyckel på kommunens egen hemsida och att beslut tas på ordentliga underlag. Vi kräver att det finns en långsiktighet i kommunens planering och en förståelse för att förutsättningarna ser olika ut i olika delar av kommunen och därför kräver olika arbetssätt. Och vi önskar att vår kommunledning ser den utveckling som vi ser och vågar vänta in effekterna av den.
På mötet i Enarsvedjan utlovades att man skulle ta till sig det vi sa, från KD till och med att backa på beslutet om det visade sig att det var fattat på ofullständiga underlag. Ord och löften som uppenbarligen var tomma. Istället möts vi nu av tystnad.
Det är dock en talande tystnad, satt i relation till den allmänna oviljan från kommunen att satsa på Offerdal blir det tydligt att vi ska tystas och tryckas ner.
Och för alla som kan sin lokalhistoria så vet vi att Offerdal aldrig har kunnat tystas och tryckas ner.
Inte för kyrkan, inte för danska kungen, och inte för en kommunledning som verkar vilja samla hela kommunen i Krokoms centrum.
Till sist vill vi påminna om en sak: Det är inte länge tills nästa valrörelse drar igång.
Bredbyns byalag
Landöns Byalag
Nolasjöns byalag
Trångens byalag