Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att medellönerna för kommunanställda i kommunen beror på ett svårt rekryteringsläge. Foto: Ragunda kommun
Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att medellönerna för kommunanställda i kommunen beror på ett svårt rekryteringsläge. Foto: Ragunda kommun

Ragundas kommunanställda har de sjunde lägsta lönerna i landet

RAGUNDA (JT) Enligt statistik från SCB för 2020 hamnar Ragundas kommunanställdas medellöner på 283:e plats av landets alla 290 kommuner. Det skiljer mer än åtta tusen kronor mellan Ragunda kommuns medellöner och Sollentuna kommuns, som har de högsta lönerna för kommunanställda i landet.

Publicerad Senast uppdaterad

Alla länets kommuner ligger under riksgenomsnittet för kommunanställdas löner men Ragunda kommun ligger särskilt långt ner på SCB:s lista över kommunanställdas medellöner. Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att han inte känner sig väldigt upprörd över löneläget i Ragunda kommun men att en faktor som skulle kunna spela in är Ragunda kommuns rekryteringsläge.

– Vårt svåra rekryteringsläge leder till att vi har en högre andel personer som kanske inte har den kompetens de ska ha. Vi har en lägre andel akademiskt utbildade i befolkningen och därför har de en lägre lön. Skulle hundra procent av kompetensen på alla poster vara fylld skulle så klart löneläget vara betydligt annorlunda. Jag skulle gissa på att vi ligger ganska bra till när det kommer till kvalificerad personal, säger Jonas Andersson (S).

Ragunda är sett till befolkningsmängd den minsta kommunen i länet och det tror Berit Forsgård, ordförande i Kommunal i Ragunda kommun också spelar in i hur statistiken ser ut.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS