Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att medellönerna för kommunanställda i kommunen beror på ett svårt rekryteringsläge. Foto: Ragunda kommun
Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att medellönerna för kommunanställda i kommunen beror på ett svårt rekryteringsläge. Foto: Ragunda kommun

Ragundas kommunanställda har de sjunde lägsta lönerna i landet

RAGUNDA (JT) Enligt statistik från SCB för 2020 hamnar Ragundas kommunanställdas medellöner på 283:e plats av landets alla 290 kommuner. Det skiljer mer än åtta tusen kronor mellan Ragunda kommuns medellöner och Sollentuna kommuns, som har de högsta lönerna för kommunanställda i landet.

Publicerad Senast uppdaterad

Alla länets kommuner ligger under riksgenomsnittet för kommunanställdas löner men Ragunda kommun ligger särskilt långt ner på SCB:s lista över kommunanställdas medellöner. Jonas Andersson (S), oppositionsråd i Ragunda kommun säger att han inte känner sig väldigt upprörd över löneläget i Ragunda kommun men att en faktor som skulle kunna spela in är Ragunda kommuns rekryteringsläge.

– Vårt svåra rekryteringsläge leder till att vi har en högre andel personer som kanske inte har den kompetens de ska ha. Vi har en lägre andel akademiskt utbildade i befolkningen och därför har de en lägre lön. Skulle hundra procent av kompetensen på alla poster vara fylld skulle så klart löneläget vara betydligt annorlunda. Jag skulle gissa på att vi ligger ganska bra till när det kommer till kvalificerad personal, säger Jonas Andersson (S).

Ragunda är sett till befolkningsmängd den minsta kommunen i länet och det tror Berit Forsgård, ordförande i Kommunal i Ragunda kommun också spelar in i hur statistiken ser ut.

– Skulle jag åka till exempelvis Sundsvall för att jobba och erbjuda mina tjänster där hade jag säkert fått en högre lön. På en större arbetsmarknad behöver de kompetens och betalar för den. Man kan ju också titta åt andra hållet och se att vi har rätt bra löner för ungdomarna där de som går på ungdomslöner i projekt i vissa fall har högre löner än ungdomar i andra kommuner, säger Berit Forsgård.

Jonas Andersson (S) säger också att Ragundas storlek spelar in men att det viktigaste han tycker att man ska titta på är lönespridningen.

– Det finns inte så många höga chefer inom Ragunda och tittar man då på skillnaderna mellan median- och medellön är det ganska få chefer som drar i väg i lönerna. Vi är en liten kommun vilket innebär att statistiken visar hur det ser ut för allihop och då är det få som drar upp snittet, säger Jonas Andersson (S).

Powered by Labrador CMS