Jan Karlsson, forskare, vill förstå klimatets påverkan på hur mycket växthusgaser Sveriges vattensystem avger och lagrar. Foto: Privat

Unikt forskningsprojekt i Skåarnja – undersöker hur klimatförändringar påverkar växthusgaser i vattendrag

STRÖMSUND (JT) I naturreservatet Skåarnja i nordvästra Jämtland pågår just nu ett forskningsprojekt som är unikt i sitt slag. Klimatets påverkan på vattendrag och koldioxidcykeln – utsläpp och lagring – som följer. Det som är helt nytt är att forskarna tittar på helheten för att få en enhetlig bild som inte funnits tidigare.

Publicerad

Jan Karlsson, professor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet och projektledare, berättar att studien går ut på att förstå hur mycket växthusgaser som släpps ut från olika vattensystem naturligt.

– I slutändan vill vi se hur klimatförändringar påverkar koldioxidomsättningen i naturen. Sjöar, bäckar och älvar släpper ut och tar upp koldioxid och metan, men de lagrar också koldioxid i sedimenten och det är viktigt att veta hur stora dessa flöden är. Då kan vi förstå hur vattendragens utsläpp av koldioxid och metan påverkas av temperaturförändringar och nederbörd exempelvis. Vi vill hur hela nätverk av vatten påverkar varandra och reagerar på klimatförändringar. säger Jan Karlsson och fortsätter:

– Traditionellt har man tittat på enskilda bäckar, enskilda sjöar, enskilda älvar, och inte tagit hänsyn till att allt är sammankopplat. Så det nya är att vi nu tittar på allt som en helhet. Vi kommer få en komplett bild på landskapsnivå hur systemen bidrar till cykeln.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS