Det var flera sommarbesökare som tog tillfället i akt att sitta ner och äta pizza i den annorlunda gårdsmiljön.
Det var flera sommarbesökare som tog tillfället i akt att sitta ner och äta pizza i den annorlunda gårdsmiljön.

Stenugnspizzan en succé i Kaxås

KAXÅS (JT) Det blev ett lyckat arrangemang med nya Stenugnspizzerian i Kaxås. Eventet genomfördes av idrottarna Erika Borgström och Hedda Bångman i samarbete med Hällrace och Jämtkraft.

Publicerad

Över 200 personer tog tillfället i akt att besöka Kaxås äldsta inomhus dansbana för att smaka på mathantverk med surdegsjäst och vedugnsbakad pizza i helgen.

– Vi tog fram tre olika smaker med lokalt tema – Hällrace, Gullrun och Jämtkraft. De som gick bäst var pizzan på skärvångens ost Gullrun och Hällrace-pizzan. Vi kombinerade ett eget recept med kirskålremolata som blev mycket uppskattat, säger Hedda Bångman en av initiativtagarna.

En av besökarna var Per-Erik Kjällman som nu som 86-åring återvände till den dansbana som han själv roat sig på som 14-åring. Han var mycket nöjd med sitt besök.

– Det var verkligen roligt att få komma hit igen och se dansbanan. Det trodde jag inte skulle hända.

Han tar en runda i kapprummet och då kommer minnena fram om samtalen som pågått där under danserna från en svunnen tid.

Reaktionerna på smakupplevelsen var positiva.

– Hela konceptet är väl genomtänkt. Det skulle vara roligt om detta blev återkommande, konstaterar en av besökarna.

Det var inte bara lokala gäster utan det kom besökare från Göteborg, Sundsvall, Åre och Östersund. Flera av gästerna hade först tagit en tur upp för Hälleberget och skrivit ett nytt kapitel i sagan om HällberGeten. Ett kultur- och idrottsarrangemang som pågår där under hela sommaren.

– Det blev i helgen rekord i antalet sagoskrivare på Hällberget, säger Mattias Bångman grundare till Hällrace.

– Det blir en större upplevelse för besökare till bygden när det går att kombinera olika aktiviteter, vilket också är tanken. Vi samarbetar i Offerdal om våra event och vi vill få fler människor i rörelse. Då är det bra att erbjuda en matupplevelse där de som varit ute och rört på sig får rabatt på pizzan, säger Hedda Bångman som stod många timmar vid stenugnen med den sprakande elden under helgen.

Surdegen som kräver sin speciella hantering bygger också på ett lokalt samarbete.

– Vi har kunnat leverera surdegar av högsta kvalitet då pionjären i byn och experten Kerstin Jonsson som driver Kaxås Vedugnsbageri hjälpt till med degarna, säger Hedda Bångman.

Blir det då fler tillfällen?

– Ja det var en succé och vi skulle gärna vilja utveckla konceptet ännu mer. Nu ska vi landa efter helgen och utvärdera. Vi är också idrottare och pizza är inte vårt primära fokus, avslutar Hedda Bångman.

Surdeg till över 200 pizzor skulle hanteras på rätt sätt. Här bakar Kersti Jonsson och Hedda Bångman några av dessa.
Surdeg till över 200 pizzor skulle hanteras på rätt sätt. Här bakar Kersti Jonsson och Hedda Bångman några av dessa.
Powered by Labrador CMS