Mats Degermark, fritidspedagog på Kaxås skola, förevisar gamla skolplanscher.
Mats Degermark, fritidspedagog på Kaxås skola, förevisar gamla skolplanscher.

Kondorer, Gustav III, indier och renar - Skolhistoria på Kaxås skolvind

På vinden i Kaxås skola gömmer sig ett veritabelt stycke svensk skolhistoria: ett stort antal gamla skolplanscher. Många gamla skolplanscher på andra skolor i landet har numera gått förlorade, men på Kaxås skola har de bevarats.

Publicerad

Den äldre generationen har säkert många minnen av dessa välritade och informativa planscher. Skolplanscherna hade sin storhetstid från början och fram till ungefär mitten av 1900-talet och gavs ut av läromedelsföretagen. 

De utgjorde ett sätt att med hjälp av illustrationer försöka förmedla kunskap i skolorna. Sedan kom diabilderna och annan teknik, idag har de ersatts av digitala projiceringar på storskärmar i klassrummen. Men funktionen är i princip densamma, än idag. 

När Jämtlands Tidning får tillfälle att botanisera bland de gamla skolplanscherna på vinden, hittar vi närmare ett hundratal. Ämnen spänner mycket brett: från religion och naturvetenskap till historia och matematik...  Katter, strutsar, kondorer, Gustav III, Nordamerikas indianer, Polhem, vikingar, faraoner i Egypten, Johannes döparen, multiplikationstabellen… 

Många av skolplanscherna är skapade av dåtiden kända konstnärer, namn som exempelvis Olle Hjortzberg och den jämtländske konstnären Karl Tirén dyker upp. 

Peter Hallberg är lärare på Kaxås skola. Han förklarar: 

–Vi använder dem inte i undervisningen utan ser dem som vacker konst. Vi plockar ned några ibland och hänger dem som konstverk på väggarna. 

Den nuvarande röda skolbyggnaden i Kaxås byggdes i början på 1900-talet. Den fungerar idag som skola upp till årskurs 6. Ett äldre skolhus byggdes år 1876 och det fungerar idag som gymnastikbyggnad. Peter Hallberg avslöjar att det på vinden där finns ännu mer gamla skolplanscher, dock kantstötta och fuktskadade. 

Han avslutar: 

–Min personliga favorit bland alla planscherna här på skolan är nog på en tvåtaktsmotor, där man så tydligt ser mekaniken och kolven och hur allt fungerar. 

Powered by Labrador CMS