Kärnkraft är inget alternativ

Låt oss satsa på sol, vind och vatten!

Nu, när vi skriver 2023 och det gått mer än 40 år efter folkomröstningen, kan jag inte låta bli att uttrycka min oro över att så många fortfarande tror på kärnkraften som en del i den framtida svenska energiförsörjningen.

Det ökade kravet om en snabb omställning till fossilfritt, innehåller, i min värld inte kärnkraft. Vi kan inte vänta på nya reaktorer, som tar tiotals år att bygga och som dessutom medför oacceptabla risker. 

Allt talar för att vi skall satsa på sol, vind och vatten. Hur fort omställningen kan gå, beror i hög grad på den nya regeringens agerande. För mig är det helt obegripligt att partierna bakom Kristerssons regering fortfarande biter sig fast i kärnkraften som en viktig del i framtidens energiutbud.

Att sen Magdalena Andersson och till och med Anne Lööf svajade i frågan i valrörelsen gör inte saken bättre. Många av oss, som har några år på nacken och som var med på 70-talet, när kärnkraftens vara eller icke vara diskuterades som intensivast och mot bakgrund av dom allvarliga olyckorna i Tjernobyl och Fukushima, har svårt att förstå att det fortfarande finns människor på vår jord, som vurmar för denna energiform.

Händelserna i Harrisburg 1979, ledde till att socialdemokraterna med Olof Palme i spetsen, ändrade sig i sitt motstånd mot en folkomröstning i frågan och en sådan genomfördes 1980. Det fanns tre olika linjer att välja mellan. Alla tre alternativen lovade avveckling. Sen fick vi Tjernobyl, 1986, som ledde till radioaktiva utsläpp över en stor del av Europa och till att 53 000 människor tvingades lämna sina byar för att aldrig kunna återvända. Sverige drabbades påtagligt av reaktorhaveriet i Tjernobil.

Vem minns inte renägarnas svårigheter, att klara utfodringen av sina renar. Ett gott råd till er som fortfarande tror på kärnkraften; läs Den kritikerrosade författaren Svetlana Aleksijevitjs bok- “Bön för Tjernobyl”, som dessutom gav henne 2015 års nobelpris i litteratur. 2011 inträffade jordbävningen och sunamikatastrofen i Fukushima.

Resultatet blev tre härdsmältor och 18 500 döda. Olyckan i Japan fick till följd att Tyskland bestämde sig för en total avveckling av all kärnkraft i landet. Det var ett mycket klokt beslut. Det är dags att även Sverige, efter 50 års dividerande i frågan, sätter ner foten och slutar prata kärnkraft som ett realistiskt alternativ i den svenska energidebatten. 

Kärnkraften var farlig när den kom- den är farlig i dag- den kommer att vara farlig i morgon! 

Kurt Folkesson

Östersund

Powered by Labrador CMS