Plank skymmer utsikten för äldre på Tallgläntan – anhöriga rasar

KÄLARNE (JT) Tallgläntans äldreboende har stängts in av ett stort plank, som skymmer utsikten för de äldre. Det upprör anhöriga.

Publicerad

– Det verkar inte finnas någon tanke på hur de äldres livskvalité påverkas, säger en anhörig till Jämtlands Tidning.

Tallgläntans äldreboende ligger i anslutning till hälsovårdscentralen i Kälarne. Från dagrummet och uteplatsen har de äldre utsikt över innergården, och kan se liv och rörelse.

Så var det åtminstone fram till i sommar.

Nu är ett stort plank uppsatt på uteplatsen och blockerar inte bara trappan ner till innergården, utan också utsikten från dagrummet och uteplatsen. Anhöriga som Jämtlands Tidning pratar med har reagerat på åtgärden.

– Det kan tyckas futtigt men att ha utsikt över gården och se lite liv och rörelse betyder mycket för de boende. Nu stirrar man i stället rakt in i ett plank. Det är ju superdeppigt, säger ett barn till en boende på Tallgläntan.

Enligt Jan-Erik Tenefors, enhetschef på boendet, har lösningen att göra med säkerheten på boendet.

– Jag förstår att många tycker att det är tråkigt att det skymmer utsikten. Men det är stor risk för fall på den här platsen. Det handlar om säkerhetsaspekter, säger han.

Har det skett en olycka som gjort att ni satt upp det här planket?

– Det är klart att vi inte gör en sådan här sak utan att det har hänt något. Om någon går över kanten är det en stor risk att man slår sig.

Planket skymmer utsikten helt för de äldre. Det hade inte gått att hitta någon annan lösning?

– Du får alltid väga säkerheten mot andra aspekter. Men det här, ska jag också säga, är en tillfällig lösning. Vi kommer att titta på hur vi kan lösa det här på ett annat sätt.

En annan anhörig som Jämtlands Tidning har pratat med ger inte mycket för den förklaringen.

– Det är uppenbart att man inte har tänkt på de äldre överhuvudtaget. Det borde ha gått att hitta en annan lösning än att mura in de boende.

Powered by Labrador CMS