Octowood har ökat sin produktion under pandemin. Nu vill bolaget bygga en ny träskyddsanläggning för 30 miljoner kronor. “Förhoppningen och ambitionen är att det här ska skapa ytterligare arbetstillfällen”, säger Leif Berglund, vd. Foto Patrik Sjöö
Octowood har ökat sin produktion under pandemin. Nu vill bolaget bygga en ny träskyddsanläggning för 30 miljoner kronor. “Förhoppningen och ambitionen är att det här ska skapa ytterligare arbetstillfällen”, säger Leif Berglund, vd. Foto Patrik Sjöö

Stolpfabriken i Kälarne går urstarkt – investerar 30 miljoner i ny anläggning

KÄLARNE (JT) Octowood AB går urstarkt i pandemin. Nu vill Kälarneföretaget bygga en ny träskyddsanläggning för 30 miljoner kronor. – Vi har en stor framtidstro, säger Leif Berglund, vd.

Publicerad Senast uppdaterad

Stolpfabriken i Kälarne är en av Bräcke kommuns viktigaste arbetsgivare, och sysselsätter ett 50-tal personer.

Pandemin har inte varit ett hinder för företagets utveckling, tvärtom.

– Covid-19 har varit jobbigt för oss också, inte minst för personalen. Men vi har inte upplevt någon minskning när det gäller efterfrågan av våra produkter. Det går istället åt andra hållet. Vi har blivit vinnare på att folk stannar hemma och inte reser upp pengarna, säger Leif Berglund.

Octowoods ledningsstolpar och stängselstolpar säljs över hela Europa.

– Det är en trend att människor vill satsa på djurhållning, och då gynnas vi, säger Leif Berglund.

Mellan 2019 och 2020 ökade Octowood produktionen med 30 procent. Trenden har fortsatt under pandemin.

– Vi har budgeterat för ytterligare en ökning på 15 procent i år och hoppas kunna öka ytterligare under 2202.

Nästa steg i utvecklingen blir att bygga en ny träskyddsanläggning, där stolparna ska impregneras. Leif Berglund beskriver det som ett viktigt steg in i framtiden för bolaget.

– Vi gör en miljöanpassning som handlar om att vi vill skapa hållbara produkter. Vi kommer att utöka kapaciteten med den här anläggningen, samtidigt som vi förbereder oss för en ny tid. Det är viktigt om vi vill fortsätta vara relevanta, säger han.

Kostnaden beräknas hamna på 30 miljoner kronor, och bolaget har sökt stöd av Region Jämtland/Härjedalen för investeringen.

– Med tanke på att målet är att omsätta 220 miljoner kronor i år så är det en stor investering för oss. Och jag är positivt inställd till att vi får hjälp av regionen. Det ligger i deras intresse av att utveckla näringslivet, speciellt i sysselsättningsfattiga områden, säger Leif Berglund.

Bygget beräknas stå klart under 2022. I dagsläget är det oklart om det kommer att innebära fler jobb.

– Förhoppningen och ambitionen är att det här ska skapa ytterligare arbetstillfällen, säger Leif Berglund.

Powered by Labrador CMS