“Vi trivs jättebra med förskolan här. Utemiljön är helt fantastisk och jag hoppas verkligen den får vara kvar”, säger Ann Löfstedt, förälder.
“Vi trivs jättebra med förskolan här. Utemiljön är helt fantastisk och jag hoppas verkligen den får vara kvar”, säger Ann Löfstedt, förälder.

Ånäsets förskola hotas av nedläggning – föräldrar tar strid: “Känns helt galet”

Ånäsets förskola hotas återigen av nedläggning. Bräcke kommun utreder möjligheten att flytta barnen till Kälarne skola. – Det känns helt galet, säger Diana Flatmo, förälder.

Publicerad

Ånäsets förskola ligger fint beläget i Kälarne, med utsikt ner mot Ansjön. Den har en avdelning med ett 20-tal barn.

Redan i en skolutredning från 2009 så utredde kommunen en flytt av barnen därifrån, för att i nästa steg sälja fastigheten. Så blev det inte då. Men nu är nedläggningshotet ett faktum igen.

– Det har kommit upp med jämna mellanrum. Ena stunden ska det läggas ner och andra stunden ska det bli kvar. Det är klart att det blir rätt jobbigt, säger Ann Löfstedt, som har barn på förskolan.

Att Bräcke kommun nu återigen vill utreda en eventuell nedläggning har att göra med den ekonomiska situationen. Det här året väntas kommunen göra ett minusresultat på mer än 30 miljoner kronor.

– Det här är ett av flera uppdrag som vi har lagt på kommunchefen. Det vi vill utreda är om förskolan kan vara kvar eller om den ska flyttas in i grundskolan i Kälarne, säger kommunalrådet Jörgen Persson (S).

Förskolan är byggd 1979.

– Det behövs göras en rejäl renovering, och det skulle bli en hyfsat stor investering. Då bör man också komma fram till om vi ska ha kvar en förskola där eller inte, säger Jörgen Persson.

Trots att frågan ännu bara är i utredningsstadiet så har föräldrarna tagit upp kampen.

– Vi kommer att kämpa för att behålla förskolan. Nu fick vi behålla badhuset men då ska de givetvis ta något annat härifrån. Jag tycker att det är helt fel. Inte minst för att skolan i Kälarne inte är anpassad för att ta emot förskolebarn. Dessutom har du en järnväg precis bakom byggnaden, vilket inte känns så tryggt, säger Diana Flatmo, som har tre barn på Ånäsets förskola.

– Det var en viktig del i att vi flyttade hit. Det är en fantastisk miljö för barnen med lugn och ro, säger hon.

Powered by Labrador CMS