Mats El Kott.
Mats El Kott.

Jurist kritiserar kommunalrådets uttalande efter Kindberg-domen: “Är att gå för långt”

Östersunds kommunalråd Bosse Svensson (C) kallar den friande domen mot Daniel Kindberg för “orimlig”. Det kritiseras av Mats El Kott, jurist och tidigare kommunpolitiker i Östersund.
– Man kan alltid diskutera hur högt beviskravet ska ställas och hovrätten har ställt det högt. Men att som det avgående kommunalrådet Bosse Svensson säga att domslutet är "orimligt", är naturligtvis att gå för långt.

Publicerad Senast uppdaterad

Fredagens dom mot Daniel Kindberg kom av reaktionerna att döma som en stor överraskning för många. Han frias på samtliga punkter liksom de medåtalade. Mats El Kott är mångårig jurist i Östersund. Han har läst domen.

– I stort handlar det om ifall en mängd utfärdade fakturor motsvaras av faktiskt utfört arbete. Som tur är så gäller i Sverige att den misstänkte inte behöver bevisa sin oskuld utan det är åklagaren som har bevisbördan för den påstått brottsliga handlingen. Här har därför åklagaren haft att visa att fakturorna inte motsvaras av utfört arbete och i så fall att Kindberg på något sätt varit ansvarig till detta, säger han.

Mats El Kott är inte överraskad över hovrättens slutsats.

– Det är ett stort antal fakturor som hovrätten gått igenom och slutsatsen är helt enkelt att åklagaren inte lyckats visa att arbete inte utförts, säger han.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS