
Förälder upprörd efter skolans fråga om könstillhörighet
RAGUNDA (JT) Vilket kön upplever du dig tillhöra? Den frågan fick en 11-årig kille under ett vanligt hälsosamtal på sin skola.
– Det är ett steg för långt att tvinga barn att ifrågasätta sin egen sexualitet innan puberteten, säger pappan.
Varför är staten så intresserad av mitt prepubertära barns sexualitet? Jag tycker det är en väldigt konstig fråga att ställa.
Sonen går i en grundskola i Ragunda kommun och gick nyligen på ett sedvanligt hälsosamtal där skolans sjuksköterska ställde ett antal frågor. Väl hemma berättade sonen att han hade fått frågan vilket kön han upplevde sig tillhöra.
En fråga som aldrig borde ställas, anser pappan.
– Även om skolor ska hjälpa våra barn att växa och utvecklas genom att ifrågasätta världen, så är det ett steg för långt att tvinga dem att ifrågasätta sin egen sexualitet innan puberteten. Varför är staten så intresserad av mitt prepubertära barns sexualitet? Jag tycker det är en väldigt konstig fråga att ställa, säger han och fortsätter:
– Det här är en del i det jag tycker är ett växande problem; att staten tar för mycket kontroll över mitt barns liv och att jag inte kan påverka saker som jag inte håller med om. Allt på skolan är inte dåligt, men det beror på lärarnas ansträngningar, inte det allmänna utbildningsprogram som staten ålägger dem att leverera.
Jämtlands Tidning har tagit kontakt med skolans rektor Malin Rimmö.

Är det här en fråga som ställs till varje elev i Ragunda kommun i samband med samtal med en skolsjuksköterska?
– Frågorna är från hälsosamtal i skolan och kommer från Region Jämtland-Härjedalens frågor gällande socialt-, fysiskt-, psykiskt- och medicinskt mående och hälsa. Den frågan ställs till alla elever som blir erbjudna hälsosamtal. Det är frivilligt att genomföra hälsosamtal och hälsobesök och svara på frågorna. Det finns svarsalternativ till alla frågor varav ”vet ej” är ett alternativ.
Har frågorna sin grund i direktiv från Skolverket?
– Hälsosamtalen och hälsobesök är en del av den medicinska elevhälsans basprogram och kommer från Socialstyrelsens och Skolverkets gemensamma vägledning för elevhälsan. Skolverket förtydligar arbetet med sexualitet, samtycke och relationer. Där framgår att skolorna ska arbeta med bland annat könsidentitet.
Föräldern anser att dylika frågor riskerar att så tvivel om könsidentitet, trots att det kanske inte föreligger några sådana tankar hos barnet innan frågan tas upp. Hur ser du på det?
– Skolan och elevhälsans medicinska del arbetar utifrån Skolverkets och Socialstyrelsens riktlinjer och ser inte att det arbetet sår fler tvivel hos elever som fått eller får frågan. Vi har hittills inte mött det tidigare.
Hur hanterar ni fall där elever upplever sig tillhöra ett annat kön? Hur bemöts dessa elever?
– Rådet till elevhälsans medicinska personal är att möta de eleverna med respekt och återkommande erbjuda samtal. Det är viktigt att ta eleven på allvar och sätta sig in i elevens inre värld och lidande. Elevhälsan är en viktig länk till annan vård men det kan ta lång tid innan det blir aktuellt. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska vården först erbjuda psykopedagogisk information, stöd och råd till den som söker vård. Sedan finns det rekommendationer till skolan hur de ska hantera frågan men de råden utgår från varje individ och vad som är viktigt för den.
Fotnot: Pappan har anonymiserats av hänsyn till sonen.