Lär av lyckliga Helsingfors 

Sätt Jämtland i rörelse. 

Vi sitter för mycket stilla och det får konsekvenser. För att förbättra folkhälsan och livskvaliteten behöver vi planera samhällen som uppmuntrar till rörelse i vardagen. 

Genom att öka tillgängligheten till träning och aktivitet kan vi sätta Jämtland i rörelse precis som man gjort i Helsingfors, skriver Stefan Fröberg och Hanna Löfbom.Både barn och vuxna sitter stilla under en allt större del av den vakna tiden. 20,4 procent av Jämtlands befolkning uppger att de är stillasittande minst tio timmar om dagen. 

Detta påverkar folkhälsan negativt, minskar livskvaliteten och ökar belastningen på sjukvården. 

Det här är inga nyheter – vi vet redan att vi borde röra mer på oss. Men det verkar allt annat än enkelt att få till nödvändiga beteendeförändringar.I en ny rapport från Folkhälsomyndigheten konstaterar man att samhällsplaneringen i högre grad kan bidra till att skapa livsmiljöer som främjar fysisk aktivitet. 

För att lyckas krävs ökad kunskap och medvetenhet bland aktörer och beslutsfattare om betydelsen av att minska stillasittandet och få in mer rörelse i vardagen.En bred tillgång till en variation av platser och miljöer som främjar fysisk aktivitet är avgörande för att bryta den negativa trenden. 

Det handlar om att prioritera platser där vi rör oss i vardagen – nära hemmet, jobbet eller mitt i staden, och inte bara längs promenadstråk eller motionsspår. Genom att tänka nytt kring placering kan vi möta människor där de är, inte där vi traditionellt tänker att träning ska ske. En aktiv samhällsplanering kan därmed möjliggöra rörelse som är tillgänglig och lockande för alla boende i Jämtland.

Finska Helsingfors kan vara en inspirationskälla för hur man kan göra. Helsingfors prioriterar fysisk aktivitet för att främja vardagsrörelse och höja invånarnas livskvalitet. 

En betydelsefull del i det arbetet är satsningar på aktivitet och rörelse. Genom att omvandla outnyttjade offentliga ytor till aktivitetsytor med lättillgängliga utegym har staden minskat stillasittandet och främjat rörelse. 

Något som både förbättrar invånarnas hälsa och sociala välbefinnande. Ett mål är att alla invånare ska ha tillgång till högkvalitativa utegym inom 15 minuters cykeltur. Vi tror att det här arbetet bidrar till att finnarna för åttonde året i rad är världens lyckligaste folk enligt World Happiness Report.

Genom att göra rörelse mer tillgängligt för alla kan vi förbättra folkhälsan, öka livskvaliteten och skapa mer attraktiva och levande samhällen. Det är en investering i framtiden – i friskare, lyckligare och mer engagerade invånare i hela länet. 

Låt oss lära av Helsingfors och sätta Jämtland i rörelse!

Stefan FröbergChef för friluftstjänster, Helsingfors stad

Hanna LöfbomVd, Omnigym Sverige

Powered by Labrador CMS