Maja och Thelma plockar jordgubbar.
Maja och Thelma plockar jordgubbar.

Rusning till jordgubbsplock på Rödön

RÖDÖN (JT) Vid sidan av vägen står en fullpackad parkering där bilar åker in och ut. Är det ett nytt köpcentrum? En konsert? EM-match? Nej, här plockas det jordgubbar. Ute i landet fylls stora hinkar med de röda bären.

Publicerad Senast uppdaterad
Miró ser till att jordgubbsplockarna håller sig till rätt område.
Miró ser till att jordgubbsplockarna håller sig till rätt område.
Många plockar jordgubbar på Rödön varje sommar och har blivit snabba på att hitta de största mest röda bären.
Många plockar jordgubbar på Rödön varje sommar och har blivit snabba på att hitta de största mest röda bären.

Aldrig förr har jag tagit med mig en sådan liten hink som idag! Men jag tänkte bara plocka lite grann nu tills att barnbarnen kommer på besök, säger Göran Jonsson.

Jordgubbslandet erbjuder både vägförsäljning och självplock. Vid självplock tar man med sig egna behållare och går sedan ut på landet för att hitta det markerade området att plocka i.

Vi organiserar plocket för att hålla koll på vart bären finns. Annars missar man områden där bären blir gamla och dåliga, säger Miró Nordanfjäll som jobbar sin femte sommar på landet.

Det är andra dagen som Jordgubbslandet på Rödön har öppet för självplock. Många är årliga stammisar och har längtat efter att få fylla bakluckan med hinkar.

Vissa plockar mer än vad de hinner äta. Claes Moberg driver verksamheter och är svårfångad, det är många kunder i det varma vädret, men hinner ge oss lite jordgubbs-tips.

Det finns mycket att göra, bara fantasin sätter gränser! Pajer och sylt är alltid gott. Om man fryser in bären kan det vara bra att göra en jordgubbsröra. Då kan man använda en potatismosstamp för att mosa dem, säger Claes.

Tre till fem veckor brukar det ta för alla jordgubbar att försvinna från landet som ligger intill Rödövägen.

Claes äger Jordgubbslandet på Rödön och har fortfarande inte tröttnat på bären.
Claes äger Jordgubbslandet på Rödön och har fortfarande inte tröttnat på bären.
Det är en lång kö till kassan där man väger sina jordgubbar för betalning.
Det är en lång kö till kassan där man väger sina jordgubbar för betalning.

Gillar ni jordgubbar?

– Man tröttnar aldrig på jordgubbar. Till och med nu kan jag inte låta bli att stanna upp för att äta några, säger Claes.

Ja! Jag kommer hit och plockar varje sommar. Det brukar bli fem till sex kilo, säger plockaren Birgitta Petrusson.

Jag själv gillar inte jordgubbar. Det har jag aldrig gjort, så är det, säger jorgubbslandets Miró.

– Jadå, vi ska hem och äta, men man hinner ju inte äta alla! Så det blir nog paj och att frysa in, säger Camilla Hed med sin svärmor Rund.

Ingrid med hennes man Göran i bakgrunden. Vännen som också heter Göran står bredvid med en liten hink.
Ingrid med hennes man Göran i bakgrunden. Vännen som också heter Göran står bredvid med en liten hink.

– Oh ja, och jag äter upp de så fort som möjligt, det är inga problem, säger Ingrid Juntti som fyller sin fem liters stora hink.

Powered by Labrador CMS