Henrik Haller, forskare vid Mittuniversitetet på institutionen för ekoteknik och hållbart byggande säger att stadsnära odling kan vara en del i ett mer hållbart samhälle. Foto: Mittuniversitetet
Henrik Haller, forskare vid Mittuniversitetet på institutionen för ekoteknik och hållbart byggande säger att stadsnära odling kan vara en del i ett mer hållbart samhälle. Foto: Mittuniversitetet

Ny studie ska utreda stadsodlingar i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Potentialen för stadsodlingar ska utredas i Östersund, Härnösand, Södertälje och Lund. Målet med studien är att se hur stadsodlingar kan utvecklas och vara till stöd för Sveriges framtida livsmedelsproduktion.

Publicerad

Forskningsprojektet har fått drygt sju miljoner kronor från Formas och kommer pågå under fyra år. Under den tiden kommer forskarna genomföra intervjuer med beslutsfattare och personer som är engagerade i lokala stadsodlingar. Även GIS-kartläggningar och kvantitativa bedömningar av markdata kommer genomföras. Projektet kopplas till regeringens livsmedelsstrategi för perioden 2020 - 2030 men i den strategin finns inte stadsodlingar beskrivna. Henrik Haller, forskare vid Mittuniversitetet på institutionen för ekoteknik och hållbart byggande berättar om forskningen.

– Vi förutsätter att det är en god idé med stadsodlingar och om fyra år har vi ett material som kommer vara till nytta för beslutsfattare. Vi menar att odlingarna skulle kunna utgöra en del i arbetet att uppnå målsättningarna i regeringens livsmedelsstrategi och samtidigt bidra till mer hållbara städer och samhällen i Sverige, säger Henrik Haller.

Henrik säger att intervjuerna med engagerade inom stadsodlingar kommer göras för att se om de upplevt att det funnits några hinder för dem och vad som hjälpt dem komma i gång med odlingarna. Han berättar att det finns ett antal andra positiva aspekter som potentiellt skulle kunna visa sig under forskningens gång.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS