Linnéa Grip-Hestner från Brunflo får vänta på svar från polismyndigheten innan hon kan börja sommarjobba.
Linnéa Grip-Hestner från Brunflo får vänta på svar från polismyndigheten innan hon kan börja sommarjobba.

Sommarjobbande ungdomar i Östersunds kommun blev utan jobb Saknade utdrag ur belastningsregistret

ÖSTERSUND (JT) Efter bara en introduktionsdag fick en grupp förväntansfulla sommarjobbare höra att det i själva verket inte skulle bli något jobb. Anledningen: den finstilta text där det står att de själva måste begära utdrag ur belastningsregistret.

Publicerad

Linnéa Grip-Hestner gick nyligen ut tvåan på Samhällsprogrammet. I sommar hade hon tänkt jobba i stort sett oavbrutet men efter introduktionsdagen på Fritidsgården Briggen i Brunflo fick hon höra att hon inte fick komma tillbaka dagen efter.

– Det var så roligt att jag fick jobbet på Briggen för jag har varit mycket där och umgåtts förut för jag är från Brunflo. Jag hade planerat att jobba men nu blev det inte så. Jag får boka in något annat. Jag tycker att informationen var lite dålig. Det var meningen att vi skulle skicka efter belastningsregistret själva men som jag hade förstått det skulle det göras automatiskt när du tackat ja till tjänsten. Under introduktionsdagen sa de att vi egentligen inte fick vara där och därför fick välja om vi ville stanna kvar över dagen eller åka hem, säger Linnéa Grip-Hestner.

Många av sommarjobbarna som ska jobba med barn och ungdomar hade missat att de på egen hand var tvungna att begära utdrag ur belastningsregistret. I normalfall är handläggningstiden hos polismyndigheten för den sortens begäran ungefär två veckor, vilket skulle innebära att två av tre veckors sommarjobb helt skulle försvinna om de begär ut utdraget samma dag de egentligen skulle börja jobba. Linnéa berättar att en alternativ lösning försökte ordnas under introduktionsdagen men att det hon inte vet om det finns något som kan göras.

– De försökte lösa något så att vi skulle kunna jobba timmarna innan ungdomarna började komma men de kunde inte lösa något. Som jag har förstått det är det många som missat det här, säger hon.

Martina Larsson, arbetsmarknadshandläggare område, Arbetsmarknad och lärande på Östersunds kommun säger att missarna med utdragen ur belastningsregistret skulle kunna bero på de digitala omställningarna som gjorts i och med corona-pandemin samt att kommunen har ställt hårdare krav på arbetsplatserna om att utdraget ska kunna uppvisas.

– Innan corona hade vi öppet vissa tider under vissa veckor då ungdomarna kom och hämtade ut sina anställningsavtal och fick övrig information gällande feriepraktiken så som att de behövde fylla i blankett för skattebefrielse och fylla i ansökan om utdrag ur belastningsregistret ifall de skulle vara på en arbetsplats som kräver det. Vi hjälpte dem att fylla i blanketten om utdrag ur belastningsregistret och sedan skickade vi in blanketten till Polisen. Förra året skickades allt ut via post till ungdomarna men i år sker allt via mail och “Mina Sidor” i systemet Feriebas. Förändringen i år kan också bero på att vi är tydligare med information till arbetsplatsen om att utdraget behöver visas upp, säger Martina Larsson.

Martina visar systemet Feriebas, som sommarjobbarna använder när de skickar in sina ansökningar och det framgår ett antal gånger att ungdomarna som ska jobba med barn behöver begära utdrag ur belastningsregistret. Den här informationen skickas ut digitalt till sommarjobbarna och de förväntas kunna hantera det på egen hand. Det finns tre arbetskategorier som kräver utdrag ur belastningsregistret. Den ena är om ungdomen är inom barnomsorgen/skolan, den andra om man gör praktik inom en förening där man jobbar med barn, ex fotbollsledare och den andra är ifall man utför fastighetsskötsel som är på en skola/förskola eller i anslutning till skola/förskola eller om ungdomen är i ett kök på en skola/förskola samt anslutning till dessa.

Martina Larsson kan förstå att det kan finnas förvirring sett till detta.

Det rör sig om fyra arbetsställen och ungefär tio personer som ska ha skickats hem för att de missat utdrag ur polisregistret. Det kan vara så att ungdomarna tänkt att de inte behöver utdraget när dom ska jobba med fastighetsskötsel samt kök, och att namnet på blanketten som funnits på mina sidor förvirrat dem, då blanketten heter ”skola och barnomsorg”, säger Martina.

Enligt Martina Larsson rör det sig om ett tiotal ungdomar på fyra arbetsställen som missat att begära ut utdraget. Trots det tycker Martina Larsson att kommunen varit tydlig i sitt tillvägagångssätt men ser också möjligheter att utvecklas till nästa år.

– Jag kan förstå förvirringen rörande namnet på blanketten och att man kanske trott att man inte behöver ansöka om utdrag på grund av att blanketten heter som den heter. Jag har full respekt och förståelse för hur det känns för ungdomarna. Man kanske har varit nervös eller uppspelt över att få börja sitt första jobb och då känns det ju inte kul att det är så här det blir. Inför nästa år kommer vi kanske behöva se till att ungdomarna skickar in protokollen direkt till oss så att vi har mer kontroll över det, säger hon.

Inför den andra praktikperioden som börjar den 5 juli berättar Martina Larsson att det nu skickats ut SMS med information om hur viktigt det är att ordna utdraget ur belastningsregistret men de som skulle ha börjat jobba i måndags förblir utan sommarjobb tills dess utdraget är skickat till arbetsplatsen eller att handledaren på arbetsplatsen kommit fram till en alternativ lösning.

– De får vara hemma och vänta tills utdraget kommit men arbetsplatserna brukar vara ganska flexibla. Vi har en dialog med handledarna så att ungdomarna ska få börja arbeta så snart de kan visa upp utdraget. Vissa av arbetsplatserna ska också undersöka om det går att lägga till arbetstimmar för de som får börja senare, säger Martina Larsson.

Linnéa Grip-Hestner från Brunflo skickade efter utdraget så snart hon kunde efter introduktionsdagen och väntar nu på att få börja jobba.

– Det är tråkigt att man inte får börja jobba men det är som det är och blev som det blev, säger hon.

Powered by Labrador CMS