Linnéa Grip-Hestner gjorde sin sista dag på fritidsgården Briggen häromveckan och hade gärna jobbat fler timmar än vad hon fick.
Linnéa Grip-Hestner gjorde sin sista dag på fritidsgården Briggen häromveckan och hade gärna jobbat fler timmar än vad hon fick.

Över hundra sommarjobbare missade en detalj - nära att mista jobben

LÄNET (JT) Häromveckan rapporterade JT om att ett tiotal sommarjobbare fick vänta på att börja jobba för att de inte sett att de själva var tvungna att begära utdrag ur belastningsregistret. Det var nära att över hundra sommarjobbare blev utan jobb.

Publicerad

När JT kontaktar Polisen för att se om det skett en markant ökning av ansökningar om utdrag ur belastningsregistret visar det sig att 173 personer gjort en sådan ansökning under vecka 24. Alltså samma vecka som sommarjobbarna egentligen ska få börja jobba den första sommarjobbsperioden. Det är en stor ökning från ansökningarna tidigare veckor och det kan antas att det beror på att en stor mängd sommarjobbare missat att ansöka om utdraget men det går inte att säga att samtliga 173 hör till sommarjobbare. Frida Tell, chef på Arbetsmarknadsenheten i Östersunds Kommun säger att problemet med den stora andelen sommarjobbare som missat att ansöka kan ha uppstått i och med de digitala vägar kommunen använder för att kommunicera med sommarjobbarna.

– Vi behöver fundera över om vi kan göra något för att bli ännu tydligare. Till exempel se om det går att skicka ut sms med påminnelser, säger hon.

JT rapporterade om ett tiotal sommarjobbare som blivit hemskickade från sina arbetsplatser för att de inte kunde uppvisa utdraget ur belastningsregistret. Frida Tell säger att många av dem nu fått börja jobba men med lite ändringar i arbetsuppgifter och arbetstider.

– De som fick vänta med att jobba under den första perioden kan ha räddat nästkommande perioders sommarjobbare. Det tiotalet sommarjobbare är de som har ringt direkt till oss. Många av dem har nu fått börja jobba med lite annorlunda tider och vi har kontakt med flera arbetsplatser och sommarjobbarna ska förhoppningsvis ändå kunna få ut lönen för de dagar som gick bort, säger hon.

Bland de sommarjobbare JT rapporterade om finns Linnéa Grip-Hestner, som skulle sommarjobba på fritidsgården Briggen i Brunflo. Hon har fått jobba färre timmar än vad hon annars skulle men känner sig ändå ganska nöjd med jobbet.

– Kommunen verkade ändra sig så jag fick jobba under timmarna det inte var några ungdomar på fritidsgården. Jag fick jobba tre och en halv timme när jag egentligen ska få jobba fem och en halv. Det är tråkigt men de gör så gott de kan. Det bästa har varit personalen och folket på Briggen som är så förstående och underbara, säger Linnéa.

Powered by Labrador CMS