ÖSTERSUND

Camilla Olsson tittar ut över lagret fyllt med pussel-kartonger
Camilla Olsson tittar ut över lagret fyllt med pussel-kartonger

Pusselfest för hela slanten när lokalt förlag satsar

Jengel Förlag har under trettio år gett ut böcker med fokus på Jämtland och Härjedalen, men på sistone har pussel legat i fokus.

Publicerad Senast uppdaterad

Förlaget grundades av Torbjörn Junhov. Sedan fyra år tillbaka ägs och drivs det av Camilla Olsson och Lise-Lotte Jonsson.

Fotografen Janne Andersson hade gjort två böcker med förlaget och tyckte det skulle vara kul att göra något mer av hans bilder. Efter ett tag hittade Camilla och Lise-Lotte en pusselproducent i Turkiet, via Tyskland. Jengel kom ut med pussel våren 2019. – De sålde jättebra så vi började göra med lite andra motiv, bland annat Ingrid Roths litografier, berättar Camilla. I början såldes pusslen på lokala bokhandlar, Akademibokhandeln, Adlibris och andra kontakter från bokförlagssidan. Men efter ett tag blev ICA Maxi intresserade och köpte in massa pussel.

Det gick bra där och deras försäljningschef för norra området ringde upp oss och sa “vad kul att ni gör pussel med lokala motiv, ni ska inte göra på fler områden?”. Spännande tyckte vi, så vi började göra med motiv från Dalarna också, säger Camilla.

Ett av Camillas favoritpussel Islandskällan - Gamla Gävle av fotografen Abdulrahman Altabba.
Ett av Camillas favoritpussel Islandskällan - Gamla Gävle av fotografen Abdulrahman Altabba.

De låter folk rösta fram vilka foton som ska hamna på pusslen och försöker hålla sig till lokala fotografer. Försäljningen har gått så pass bra att de börjat göra i fler regioner som Umeå, Gävle, Hudiksvall och Åre.

Det har verkligen rullat igång, vi har varit helt svettiga. Vi ska dra igång med en ny omgång snart också, i södra Sverige.

När många suttit i karantän och spenderat mycket tid hemma kan pusslandet ha blivit en coronatrend, något Camilla tänkt på.

Man kan väl inte vara bombsäker på att detta håller i sig, den här pusseltrenden. Vi får hoppas att det gör det. Men det är alldeles uppenbart att folk gillar lokala motiv.

Just nu så tjänar de mer pengar på pussel än böcker. Det är dels för den stora mängden sålda pussel men också för att förlaget får en större marginal på pusslen, i jämförelse med böckerna. Jengel Förlag är inte de första pusselförsäljarna som lägger fokus på lokala motiv. Fotograferna för Jengels pussel får en royalty av varje sålt pussel vilket skiljer sig från många av de konkurrerande pusseltillverkerna som köper sina bilder på betalbanker för en femhundring, enligt Camilla.

Vi ska dra igång med en ny omgång snart också, i södra Sverige.

Powered by Labrador CMS