De åtta bågarna berättar om de åtta årstiderna i renens och samernas liv. Kollektionen heter Maadtegh som är sydsamiska för generationer.
De åtta bågarna berättar om de åtta årstiderna i renens och samernas liv. Kollektionen heter Maadtegh som är sydsamiska för generationer.

Jeanette tar fram glasögonbågar med samisk design

Nyligen släpptes en kollektion med åtta glasögonbågar designade av konstnären och designern Jeanette Kråik från Skålan.

Publicerad

Det var i januari i år när Carl Erik Eriksson läste om Jeanette i Jämtlands Tidning som han fick idén att låta henne designa en kollektion glasögon för hans företag.

- Jag tyckte att Jeanette gjorde ett så gott intryck i tidningen så jag tänkte att det måste gå att kombinera hennes konst med några nya bågar, nämner Carl Erik.

Sagt och gjort, Carl Erik ordnade telefonnumret till Jeanette och resten är nu historia.

- Det är en fantastisk historia. Att han som bor i Stockholm och prenumererar på Jämtlands Tidning, läser artikeln om mig, tar kontakt och frågar om jag vill vara med och designa en kollektion med glasögon, säger Jeanette ödmjukt.

Carl Eriks släkt på sin fars sida kommer ursprungligen från Jämtland.

- Han hade en fin uppväxt, då han vistades mycket i Oviken där han träffade samer i unga år. Han kan ju ha träffat min familjs förfäder då. Det är fascinerande hur en story vävs ihop. Jag kände med en gång att Carl Erik och hans firma har ett ärligt och uppriktigt uppsåt, därför tvekade jag aldrig när jag sa ja till samarbetet, berättar Jeanette. Hur tänkte du då?

- Att det var ett otroligt roligt jobb från början. Det kom till mig en idé när jag skissade på några modeller, det kommer inifrån det jag gör. Jag vill alltid berätta något med det jag gör, förklarar hon.

Varför blev det just Jeanette och inte någon annan designer?

- Hade hon bara profilerat sig som en kläddesigner hade jag inte fått idén.

Det bara slog mig att hon kunde designa glasögon, det kändes rätt med en gång, konstaterar Carl Erik.

Hur snabbt gick det att jobba fram mönstren och färgerna?

- Under sommaren blev designen klar. Efter det jobbade vi vidare med namnen på bågarna och berättelsen om renskötselåret. Kollektionen heter Maadtegh som är sydsamiska för generationer. Det är berättelsen om renarnas år och de åtta årstiderna, då renarna byter bete under året och hur vi renägare följer renens rörelse. Detta har vi samer gjort i tusentals år och den traditionella kunskapen förs vidare, berättar hon med värme i rösten.

Den första bågen i serien är vit, det är snö till fjälls när vajorna drar sig upp till fjället för att föda.

- Vi styrs av renen. Mår renarna bra, mår vi bra. Alla generation bakåt har vi i ryggen. Det ger mig styrka och är väldigt viktigt, berättar Jeanette.

Har du någon favoritbåge?

- Alla bågar är mig kära, men det är två bågar jag har själv. Den ena är Tjaktje daelvie höstvintern, en lite lugnare period men snart är det dags för flytten av renhjorden ner till vinterbetet och Vårvintern – Gïjre daelvie. Gïjre med en vaja och hennes kalv var den första tanken som kom till mig, väldigt tydligt. Den var tvungen att vara med. Det symboliserar livet och framtiden. Färgerna och mönstren har växt fram under processen, nämner Jeanette.

Har du tagit fram all design själv?

- Vår yngste son Aslak har faktiskt varit med och bollat under processen och bidragit med tänk och idéer till en av bågarna, Gïjre giesie. I somras hade han bland annat ett sommarföretag där han jobbade med samisk slöjd, det är fränt att det går i arv från generation till generation, det är det allt handlar om, förklarar hon.

Hur var det att jobba med Jeanette?

- Vi har bollat flera varv innan vi kom fram till resultatet. Det är hon som bidragit med det kreativa och att det är just åtta bågar. Detta är hennes grej fullt ut.

Hur kommer det att gå med denna kollektion tror du?

- Det är något av ett experiment. Vi får ser hur det slår ut och vad det eventuellt leder vidare till, säger Carl Erik.

När var det premiär?

- Det är två veckor sedan vi presenterade dem på vår hemsida. Samma båge har vi i andra färgställningar. Det är till och med några som beställt den i Jämtlandsflaggans färger, nämner han och ler i telefon. Det kommer fram under samtalet att Carl Erik är mer jämte än det låter.

- Jag har en stor del av hjärtat i Oviken och Jämtland, understryker han.

Jeanette, hur tänker du dig en fortsättning?

- Det är för tidigt att säga det nu. Inget är bestämt. Det kan alltid hända spännande saker, säger hon hemlighetsfullt.

Vad har du fått för reaktioner på dina åtta bågar?

- Folk verkar gilla bågarna, det är kul. En film om dem har delats en hel del på sociala medier, berättar hon.

Carl Eriks företag anlitar Samhall på Frösön för att sköta leveransen av provbågarna som skickas ut till kunderna.

- Det var till och med så att posten fick ordna med en större bil för att klara av leveranserna av provbågarna, berättar han.

Att Carl Erik tidigare jobbat som kirurg nämner han i en bisats och om hur han kom på att dra igång ett företag som tillverkar glasögon.

- Det var kollegor som inspirerade mig att dra igång tillverkning av bra och billiga glasögon, på den vägen är det, konstaterar han belåtet.

Hur är han att jobba med?

- Carl Erik är toppen att samarbeta med. Allt har gått väldigt smidigt, menar Jeanette.

Vad har du på gång här i din ateljé?

- Just nu gör jag färdigt beställningar av alla de slag inför jul. Det är många kuddar som ska sys och broderas klart.

Hur hinner du med allt kreativt när du jobbar 75 procent inom kommunen?

- Jag brinner verkligen för mitt jobb på kommunen med samefrågor men jag hinner med mitt konstnärskap. Jag har ju mycket mera tid över nu när barnen inte bor hemma. Det blir rent av mera effektivt att jobba hemifrån sedan många år, konstaterar hon.

Hur firas julen i ert hem?

- Vi älskar julen. Vår äldste son kommer hem från Umeå där han pluggar på universitetet och vår yngsta son kommer från stan där han går i gymnasiet. Det blir en stilla jul här hemma, säger Jeanette Kråik hoppfullt.

Powered by Labrador CMS