Ung Reporter

Fin foto- och stenutställning med budskap

JÄRPEN (JT) På kulturhuset i Järpen sker många olika evenemang. I lördags den 29 maj hade Katrin Sundberg och Julianne Spitzinger, båda från Åre-trakten, en vernissage. De är två engagerade och kreativa kreatörer som brinner för konsten i alla dess olika former.

Katrin fotograferar och de flesta bilderna är tagna med hennes mobil. Julianne har stenar som fokus i sin konst. Hon hittar speciella former och budskap i varje sten som hon sedan förstärker. För Katrin Sundberg är utställningen i Järpen hennes allra första. Hon har länge tyckt om att fota men har på senare tid engagerat sig lite extra i fotografering.

–Det började på riktigt när jag lärde känna en kvinna, Madlén Hjelmroth, på en resa till Indien, säger Katrin.

Hon berättar att de gick fotopromenader tillsammans varje dag och att Madlén lärde och inspirerade henne till det aktiva fotograferandet. Sedan dess har fotopromenader blivit en del av vardagen för Katrin.
–Jag har promenerat i timmar med kameran i högsta hugg.

Katrin är ofta ute på resor där hon på varje ställe hittar nya motiv och inspiration. Men hon fotograferar också hemma och då ofta i naturens miljöer. Julianne Stritzinger har länge dragits till just stenar, plockat upp dem och hittat ett eget universum till varje sten som inte hör ihop med något annat.
–Det är ett meditativt tillstånd att gå utmed strandkanten och ha fokus på att hitta ännu en sten med ett budskap, motiv.

Julianne har sett stenarna som heliga och egentligen inget man ska skriva eller måla på. Men nu har hon valt att börja betona det hon ser i dem. Ofta görs detta bara med några penndrag. Tanken är att förstärka stenarna, så att det blir mer tydligt vad de står för och betyder.
–Nu har stenarna tagit mig till den här utställningen där tanken är att varje sten ska uttrycka något i sin enkelhet.
–Under utställningen får man gärna ta i stenarna, känna, vända och vrida på dem.

Juliannes son Adrian Spitzinger var också med i en hörna på utställningen med hans konstverk. Det låg många starka och fina budskap till varje foto och konstverk. Detta gör att man får en bättre förståelse bakom varje verk.

Text: NOMI HÄGGSTRÖM

Foto: ÅSA HÄGGSTRÖM

Powered by Labrador CMS