Pierre har skejtat i 36 år, sedan han var elva.
Pierre har skejtat i 36 år, sedan han var elva.

Pierre vill inspirera tjejer till att börja skejta

Skejting har blivit mer och mer populärt bland unga och nya skejtåkare rullar in på löpande band runt om i kommunen. I Järpen finns en fritidsgård kallad Garaget, där många ungdomar brukar spendera tid.

Publicerad

Där kan man bland annat just skejta. Men! Det har länge varit mest killar som skejtar. Varför är det egentligen så? Flera tjejskejtare börjar förvisso synas och inspirera andra inom sporten, men fortfarande är det många som tvekar. Vad är det som gör skejtningen speciell? Är det verkligen så läskigt och svårt? 

Pierre Holm är en 47-årig man som har ett stor engagemang inom skate och jobbar hårt för att hålla ungdomsverksamheten vid liv i Järpen. Han har själv skejtat i cirka 36 år och är en självlärd åkare som aldrig gett upp förrän han klarat sitt trick. Pierre är från början utbildad till möbel- och inredningssnickare och har drivit eget företag inom området. När han lade ner sitt företag, halkade han in på att jobba med ungdomar. I dag driver han den kommunala fritidsgården Garaget i Järpen tillsammans med Denise Asp. Han har nu jobbat med ungdomar i åtta år och jag intervjuade honom om detta.

Vad är det roligaste med just ditt jobb?

–Jag skulle säga att det är att man kan hjälpa ungdomar att tro på sig själv, som när de lär sig svåra saker som de kanske inte trott de skulle klara. Det är en häftig känsla att se hur deras självförtroende och självkänsla växer.

Varför tror du det är mer killar än tjejer inom skate?

–Jag vet inte riktigt varför inte fler tjejer skejtar, men det börjar bli fler och fler. Jag försöker stötta tjejer att våga testa på skate så mycket jag kan. Att köra skatekvällar för bara tjejer tror jag dock inte riktigt på. Jag tror man utvecklas mer om man kör blandade kön och erfarenheter. Jag stöttar hellre tjejerna att köra lite mer med kunniga killar för att se att det inte är någon fara och att det ger mycket lärdom.

Kommer tjejskejtare att öka i antal och i så fall varför?

–Det tror jag absolut! Fler tjejer har vågat sig till sporten och detta är nog delvis på grund av att fler tjejer förebilder syns i större utsträckning. Men för att kunna utvecklas som skejtare måste det finnas ytor att skejta på. Det är därför jag byggt en till skateyta nedanför Röjsmon, så fler kan skejta.

Vad vill du förmedla till ungdomarna?

–Allt behöver inte vara coolt hela tiden, det viktigaste är att man har kul. Alla ska också kunna få vara med utifrån alla förutsättningar!

Vad är det bästa med sporter som skate och snowboard? Vad ger det ungdomarna?

–Det är en speciell gemenskap, var i världen du än åker hittar du alltid nya vänner vilket är kul. Även om man tävlar eller inte så är det en kamratsport där man peppar och stöttar varandra.

Garaget var från början en verkstadslokal som Pierre tog över för att sedan renovera upp så att ungdomarna skulle vilja komma dit. Han har varit den drivande i renoveringen, men har också fått god hjälp av kollegor. Han berättar om den:

–Idéen var att skapa en attraktiv och fräsch miljö där ungdomar trivs. Det har vi också sett är viktigt för speciellt tjejer. Vi har lagt extra mycket krut på att få till miljön och känslan. Ända sen vi startade Garaget har vi renoverat och utvecklat lokalen och det håller vi fortfarande på med.

Vilka planer har ni för Garaget i framtiden?

–Framöver kommer vi satsa mer på miljön utomhus kring Garaget och även uppe på skate ytan vid Röjsmon. Vi håller också på att hjälpa till på projektet med pumptrack och skateyta för cykel, sparkcykel, rullskridskor, skateboards med mera.

Själv tycker jag att Garaget är en fantastisk plattform där jag har utvecklats som skejtare. Tyvärr finns det inte så många tjejer att skejta med, det är oftast jag och några killar. Men jag har lärt mig mycket av alla killarna, även om det var läskigt i början när jag inte kunde något alls. Jag hoppas också kunna inspirera fler tjejer att testa då det är både kul och lärorikt.  

TEXT: NOMI HÄGGSTRÖM

Powered by Labrador CMS