Einar Kristensen, fem år, ordnar älgsafari i Bonäshamn.
Einar Kristensen, fem år, ordnar älgsafari i Bonäshamn.

Femårige Einar ordnar älgsafari i Bonäshamn

Älg, rådjur, ren och räv. Det är några av djuren man kan ha turen att se vid ett besök i Bonäshamn och femårige Einars älgsafari. Häromdagen såg han själv fyra älgar och tre rådjur.

Publicerad

Längs väg 336 i Bonäshamn står det sedan i onsdags en skylt i form av en älg. Texten lyder: Älgsafari. Det är Einar Kristensen, fem år gammal, som med lite hjälp av sin mamma och pappa har satt upp den. Vid skylten har Einar hängt upp anteckningsblad som han själv har skrivit. På dem finns en lista över de djur som man kan spana efter längs vägen genom Bonäshamn. Vill man ha ett sådant anteckningsblad kostar det fem kronor och på Einars Älgsafari går det bra att betala med både kontant och Swish. Lappen tar man sedan med sig i bilen för att kunna anteckna vilka djur man ser och hur många av varje.

–Man måste köpa ett papper. Det kostar fem kronor. Sen kan man leta efter rådjur, renar, rävar och kanske björnar. Då kan det bli björnsafari, förklarar Einar Kristensen.

I Kallbygden har älgsafari längs riksväg 336 blivit en årlig tradition som börjar på Valborgsmässoafton och pågår fram till den 12 maj. Vid den här tiden på året börjar älgarna ströva fram på lägdorna i Kallbygden för att beta och finns då väl synliga. Förra året gjorde familjen lappar för att själva hålla koll på hur många älgar de såg och då blev det 60 stycken, berättar Einars mamma Johanna Kristensen. I år kom Einar på idén att alla besökare kanske vill kunna göra samma sak, samtidigt får han själv lite extra fickpengar. Pengarna sparar han nämligen till en leksak han önskar sig.

–Ett Harry Potter-lego! berättar Einar Kristensen.

–Han är riktigt driven och hittar på sina egna projekt, så man får stötta och vara med på hans idéer. Det är roligt att det faktiskt fyller en funktion och ett anteckningspapper är verkligen praktisk att ha med sig när man ska på älgsafari, säger Johanna Kristensen.

Som besökare går det även bra att låna en blyertspenna om man inte har en egen. De hänger också i en påse vid Einars skylt. Men det är väldigt viktigt att komma ihåg att lämna tillbaka pennan när man är färdig eftersom dom är gjorda av träd och dom ska vi inte hugga ner i onödan, menar Einar. Han är en naturmedveten femåring och tycker att det är viktigt att vara rädd om både djuren och naturen.

–Älgarna bor ju där, förklarar Einar Kristensen.

Hittills har han haft ett par besökare på sin safari och nu håller familjen tummarna att det kommer ännu fler framöver. Vill man ta en biltur förbi Einars Älgsafari hittar man skylten längs väg 336 i Bonäshamn, mittemot Lärkebo. Men glöm inte bort att lämna tillbaka pennan!  

Text: Emmy Olson

Powered by Labrador CMS