Nomi slidar över curlingbanan redo att sopa in stenen i boet på andra sidan.
Nomi slidar över curlingbanan redo att sopa in stenen i boet på andra sidan.

Curlingklubbens framtid hotad - bara två ungdomar kvar

I Järpen finns det en curlinghall där engagerade unga och vuxna i många år spenderat tid på träning. Ungdomsverksamheten är en mycket viktig del i sporten. Men ungdomarnas intresse för curling har på senare år minskat. Nu är vi endast två ungdomar kvar! Detta är något som tränarna Anders och Erik tycker är tråkigt och jobbar för att motverka.

Publicerad

På Röjsmon i Järpen, som är en del av Åre kommun, finns en curlinghall och under vinterhalvåret är den öppen för spel. Det finns två banor som ligger i anslutning till caféet på Röjsmohallen. Under säsongen anordnas det normalt en mängd roliga aktiviteter och tävlingar, detta år har de dock varit begränsade på grund av pandemin.

Curling är en öppen och modern idrott som är full av glädje, gemenskap och nyfikenhet.

Innan jag själv började spela hade jag knappt hört talas som sporten och hade inga höga förväntningar. När jag väl började insåg jag vilken kul grej det var och sedan dess har jag inte kunnat sluta! Nu har jag tränat curling med klubben i sex år och tycker att det är en fantastisk rolig sport.

I början var vi ett fulltaligt lag och jag var yngst. Vi åkte på matcher och gjorde massa roliga äventyr. När de andra spelarna blev äldre fick de annat för sig och slutade träna, men jag har alltid varit kvar. Jag har spelat med lite blandade spelare, först var vi ett tjejlag, sedan var det jag och tre killar. Nu är det bara jag och en enda tjej till. Alla juniorer som är intresserade av att prova på eller att börja spela curling är därför väldigt välkomna. Utrustning finns att låna.

Anders och Erik är två herrar som brinner för curlingsporten och har hand om ungdomsträningen. Erik har spelat curling i hela 50 år och Anders i 30 år. Anders tycker att det är en riktigt spännande sport där alla åldrar kan spela med och mot varandra.

–Det finns 80-åringar som fortfarande spelar! 

Hur ser ett träningspass ut? 

–Hos oss är ett träningspass en timme långt och det börjar med att man slajdar (glider på skorna) fram och tillbaka på isen. Efter det ska det tränas teknik och balans i form av olika övningar. Vi brukar köra match i slutet och kanske någon lek.

Varför tror du intresset för curling minskat hos ungdomar?

–Det finns så många olika aktiviteter idag för ungdomar och konkurrensen av internet och tv-spel är stor.

Anders säger att “prova på-lektioner” och curling på idrottstimmarna kan inspirera flera till verksamheten. Det är viljan som är den största faktorn. I år har dock inget av dessa evenemang kunnat ske då coronan ställt till det, menar han.

Vad hoppas du på för framtiden inom curlingen?

–Jag som tränare hoppas självklart på ett större intresse för curling av ungdomar och att vi lyckas locka hit flera. Just nu är det bara två stycken ungdomar som spelar. Vi vill kunna åka iväg på matcher med ett fullständigt lag på minst fyra personer. Ungdomarna är curlingens framtid och jag vill gärna att curlingen fortsätter i nästa generation.

NOMI HÄGGSTRÖM

Powered by Labrador CMS