Jämtvind kan tänka sig att köpa husen i Överammer

Byborna i Överammer vill sälja byn om planerna på en vindkraftpark blir av. Jämtvind, som ska bygga parken, kan tänka sig att köpa husen.

Publicerad

– Det är tråkigt om de gör det, oerhört tråkigt. Men jag skulle kunna tänka mig att köpa fastigheterna, säger Anders Strömblad, vd för Jämtvind.

Den planerade vindkraftparken på Granåsen i Ragunda kommun har mött starkt motstånd av byborna i Överammer. Enligt Anders Strömblad, vd på Jämtvind, bygger reaktionerna mycket på känslor. 

-Jag upplever att det är väldigt mycket känslor och att det handlar väldigt mycket om utseendefixering på verken, om de är fula eller snygga. Kanske behöver de mer information. Det är väldigt mycket känslor och inte så mycket fakta, så kan man säga, säger Anders Strömblad.

Han lyfter fram om att det finns nationellt fattade beslut om att det ska satsas mer på förnyelsebar energi. Han ser också att vindkraft är en utvecklingsmöjlighet för Överammer och andra byar.

– Det kommer i form av ersättning till markägarna, det kommer i form av utbetalning av bygdemedel. Det är störningsersättningar, det kommer i form av arbetstillfällen. Det är en möjlighet till utveckling. Det som de säger där uppe, att deras liv är förstörda och att de ska flytta därifrån, det ser jag som en överreaktion, säger Anders Strömblad.

Sedan förra veckan finns en annons ute på Blocket där ett stort antal villor och gårdar i Överammer är till salu om det skulle bli en vindkraftpark.

– Vi har några företagare som bor i Överammer, som har gjort arbeten åt oss och som kommer fortsätta göra arbeten åt oss och som tjänar pengar på vindkraften. Jag har svårt att se att de skulle se så negativt på vindkraften att de skulle flytta därifrån. Men om andra ser det så negativt är jag beredd att ta in en oberoende värderingsman som värderar deras fastigheter och så köper vi fastigheterna av dem, säger Anders Strömblad.

Vad ska du göra med fastigheterma?

– Då kommer jag hyra ut dem eller sälja dem. Det blir en bra investering för min del att köpa fastigheterna för jag tror att det kommer komma in nytt folk som flyttar in och får arbetstillfällen av bland annat vindkraften.

Anders Strömblad är helt övertygad om att en vindkraftetablering på Granåsen kommer ha en positiv effekt på Ragunda kommun:

-Vi tror att det kommer komma inflyttning till byarna på grund av att närheten till den gröna energin i norr lockar stora företag dit upp. Sedan följer naturligtvis Jämtvind utvecklingen i Överammer och tar invånarnas känslor på största allvar.

Powered by Labrador CMS