Bildspel: Jakt och natur är nytt tema på hela Jamtli
ÖSTERSUND (JT) Sommarens besökare får ta del av olika aspekter på jakt och natur, såväl i basutställningen, friluftsmuseet och konsthyllan som på Nationalmuseum Jamtli, ja även i kaféet.
Se bildspelet genom att klicka på pilarna.
Årets upplaga av årsboken Jämten har temat jakt och natur och det går att se utställningsverksamheten på Jamtli som en förlängning. Det är första gången som Jamtli har ett sådant genomgående tema på hela verksamheten.
I basutställningen märks det genom en särskild app som guidar genom jaktens historia i samlingarna. På friluftsmuseet förbereds en jaktstig med möjlighet till IR-skytte och när Historieland öppnar för säsongen kommer det att anordnas dagliga rollspelsvandringar med jakttema.
En särskild länskoppling till temat finns redan nu i kaféet i form av Karl-Iwars humoristiska skildringar av jakten i jämtlandsskogarna. Redan nu går det även att se utställningen “Kontakt med naturen. Om jakt, Bruno Liljefors, Göran Löfwing och natursyn” på konsthyllan. Göran Löfwing är en konstnär som främst ägnar sig åt motiv inom det aktuella temat och är bosatt utanför Falköping.
JT:s kulturredaktör följde under onsdagen med på en visning där de som arbetat med utställningarna berättade.
Utställningen på konsthyllan domineras av en stor dioramamålning av Göran Löfwing som visar ett nationalromantiskt måleri, men bakom detta skymtar ett mer realistiskt med miljöförstöring.
Denna typ av målningar var tidigare vanliga vid större utställningar där man ville framhäva en viss landsdels natur och kompletterades med tredimensionella föremål i förgrunden.
– Det är ett teaterskådespeleri i ett fruset läge där konservatorn och konstnären vill lyfta fram något. Förr var det ganska förskönande och nu när man gör dioramor kan man ställa lite andra frågor, med lite moderna inslag, säger Göran Löfwing och förklarar att han ser konstnärens roll som att ställa frågor och att besökarna sedan får komma med svaren:
– Vi får se vad vi får för svar nu. Ett annat dominerande inslag är verk av Bruno Liljefors som ju gärna avbildade det vildas rike. På plats var även konsthandlaren Verner Åmell från Stockholm som bidragit till denna del.
Han berättar att han vill arbeta för ett särskilt museum för Bruno Liljefors och ser denna utställning som ett led i detta arbete:
– Vi har ett Zorn-museum och ett Carl Larsson-museum men Liljefors har inget fast ännu, säger han.
Kanske här uppe?
– Ja absolut, det passar väldigt bra eftersom jakten är stor här. Den är en del av naturen här och ett sätt att leva, svarar Verner Åmell.
Utställningen har inte bara konst utan här finns även jaktutrustning och en presentation av anknytande kulturhistoria med pedagogiska, interaktiva inslag kring olika kontaktytor med natur och jakt. Om denna del berättade Jamtlis pedagog Magnus Stafverfeldt.
– Hunden har varit enormt betydelsefull. Från början var faktiskt hunden en varg, men blev domesticerad och till en hund som vi hade nytta av, säger han om en del av utställningen och visar ett särskilt halsband som skulle skydda jägarna mot vargbett vid jakt.
En särskild del av utställningen är en presentation av de olika jaktvillor som funnits i den jämtländska fjällvärlden. Hur starkt förankrad älgjakten är i länet framgår av att det lokala hårdrockbandet Jamtamot har en musikvideo på temat och som man kan ta del av på utställningen.
På Nationalmuseum Jamtli visas hur naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet fram till idag. Utställningen heter “Ideal och verklighet – nordisk natur” och visar med exempel ur Nationalmuseums samlingar hur konsthistorien utvecklats.
– Ur Nationalmuseums perspektiv är det otroligt viktigt att vi har det här samarbetet, sade överintendenten Susanna Pettersson och berättade om hur utställningen växt fram ur gemensamma möten under en lång tid inför det slutliga mötet med publiken i Östersund.
Per Hedström som är utställningschef på Nationalmuseum berättade att de utgått från Jamtlis tema jakt och natur när de arbetat med utställningen.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu