Jämtlands Tidning klandras
Jämtlands Tidning klandras efter långtgående uppgifter om privatperson i ledartext.
Uttalande av Mediernas Etiknämnd dnr. 24501, exp. nr. 18/2025
I november 2024 publicerades en ledartext i Jämtlands Tidning. Texten handlar om en privatperson som greps i en by i Jämtland sommaren samma år. Förutom uppgifter om att mannen är misstänkt för våldsbrott finns också genomgående hårda formuleringar och påståenden. Även om utpekandet är begränsat, är påståendena så pass långtgående och allvarliga att anmälaren åsamkats en oförsvarlig publicitetsskada.
Vad mediet publicerade
Ledartexten publicerades i november 2024 och innehöll uppgifter om ett tidigare gripande i en by i Östjämtland. Förutom en beskrivning av gripandet framgår det av texten att den gripne var en man, att gevärsskott avfyrats, tidpunkten för gripandet och hur länge mannen suttit häktad innan han släpptes. Texten innehöll också uppgifter om att mannen ogrundat ska ha anmält tidningen till Presstödsnämnden och andra instanser.
Mannen som texten handlade om anmälde ärendet till Medieombudsmannen (MO) och menade att han lidit en oförsvarlig publicitetsskada. Han ansåg att det var extra allvarligt då tidningen gick i god för att det fanns ett åtal som i själva verket inte fanns. Publiciteten hade lett till allvarliga personliga konsekvenser för honom.
Mediets svar
Jämtlands Tidning ansåg i sitt svar till MO att ledartexten pekat på ett samhällsproblem med trakasserier och obefogade anmälningar, där man lyft att rättsväsendet inte fungerade trots att det fått stora budgettillskott. Tidningen såg inget brott mot de pressetiska reglerna.
MO: “Genomgående hårda formuleringar”
Informationen om anmälaren i ledartexten är i huvudsak att han är man, att han i juni förra året greps i en by i Östjämtland, att detta skedde i samband med en händelse där gevärsskott avfyrades mot en grannes dörr, att han misstänks för att ha misshandlat grannen samt en 80-årig kvinna och att han häktades och släpptes efter fyra månader. Även om denna information är begränsad är den sannolikt tillräcklig för att personer som sedan tidigare är insatta i händelsen ska förstå att det handlar om anmälaren.
Till detta kommer att Jämtlands Tidning tidigare har publicerat en artikel där anmälaren identifierats för en förhållandevis stor krets genom att det fanns en bild på hans hus och hans bil. Det innebär att en större krets än vad som annars hade varit fallet har fått kännedom om att det är just anmälaren som misstänkts för den aktuella brottsligheten. Mot den bakgrunden bedömer MO att uppgifterna i den nu anmälda publiceringen varit tillräckliga för att en viss krets ska ha kunnat identifiera anmälaren, även om kretsen är begränsad.
Det ska vara högt i tak på ledarsidor och det tillåts ett mer tillspetsat språk här än i traditionella nyhetsartiklar. Men det innebär inte att vad som helst kan publiceras. Anmälarens ställning har betydelse, en offentlig person får tåla mer än en privatperson.
Anmälaren är såvitt framgår en privatperson utan någon särskild roll i offentligheten, det finns inte tillräckliga skäl till att peka ut honom som brottsmisstänkt. Ledartexten innehåller genomgående hårda formuleringar om anmälaren, till exempel att det är en skandal att han efter den här långa tiden inte har lagförts och att det är fråga om ett hot mot demokratin eftersom han ska ha trakasserat tidningen med obefogade anmälningar.
De påståenden som görs i publiceringen är långtgående och allvarliga. De går över gränsen för vad en person i anmälarens ställning, trots brottsmisstankarna mot honom, ska behöva tåla att utsättas för i medier. Den skada som anmälaren åsamkas mildras något av att utpekandet är begränsat. Med hänsyn till den anmärkningsvärt hårda kritiken bedömer MO dock att han, även med hänsyn till det begränsade utpekandet, har drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Jämtlands Tidning för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Detta är en förkortad version av nämndens beslut. Beslutet i sin helhet kommer att finnas tillgängligt på Allmänhetens Medieombudsmans/Mediernas Etiknämnds hemsida www.medieombudsmannen.se.
Fotnot: Pressens Opinionsnämnd och Allmänhetens Pressombudsman ombildades den 1 januari 2020 till Mediernas Etiknämnd och Allmänhetens Medieombudsman.