Patrik Liljekvist visar upp en av de snabba radiostyrda bilarna som man kör med.
Patrik Liljekvist visar upp en av de snabba radiostyrda bilarna som man kör med.

Populärt med radiostyrda bilar – snart invigs nya banor på Lungre

ÖSTERSUND (JT) Jämtlands motorklubbs radiobilsektion har funnits länge men inte varit speciellt stort. Men de senaste två åren har den växt på grund av en innebana vid Blå Center samt återuppbyggnaden av banorna i Lungre.

Publicerad Senast uppdaterad

Sektionen växer fortfarande och har nu runt 80 medlemmar i många olika åldrar. De har hållit till inomhus på Tegelbruksvägen 8 över vintern för att kunna hålla igång verksamheten men snart ska nya banor invigas vid motorstadion i Lungre.

Radiobilsektionen drivs av cirka tio medlemmar, Anders Larsson och Patrik Liljekvist är två av dom. De är även de som såg till att man började återuppbygga offroadbanan i Lungre som varit oanvändbar länge.

–2019, ganska precis två år sedan bestämde jag mig att jag skulle börja köra radiostyrd bil igen. Då frågade jag Patrik om han var sugen att börja köra igen också. Vi for upp till motorstadion i Lungre på våren för att se hur banorna såg ut där och tänkte att det var ju inte så mycket jobbat få till det, säger Anders Larsson.

–Men det har ju lagts åtskilliga timmar där, säger Patrik Liljekvist med ett skratt.

Eftersom banan i Lungre inte varit tillgänglig på länge har man hållit till i en lokal vid Blå Center. Lokalen där håller nu på att till viss del monteras ner för att flytta till Lungrebanorna igen.

Sporten är tillgänglig för väldigt många människor, även just nu under pandemin. Radiobilar är en del av motorsporten som alla kan ta del av.

–Vi har ju några med rörelsehinder som är här och kör och uppe i Lungre har vi byggt handikappramp. Det finns ju färre aktiviteter för de som till exempel sitter i rullstol, speciellt när det kommer till motorsport, men det här är ju någonting som de kan göra, säger Anders Larsson.

Reglerna i radiobilsracen är ungefär samma som i race med vanliga bilar. Man ser till exempel inte positivt på förare som krockar i varandra. Bilarna är dessutom precis som i vanlig bilsport uppdelade i klasser. Vilken klass en bil är kan bero på om den är till för offroad banor eller trackbanor samt bilens kraft och fart.

Gruppen av radiobilsförare tycker om att hjälpa varandra. Enligt Patrik Liljekvist är det mer en tävling mot en själv än mot andra. Bilarna kan nämligen hålla koll på tider med hjälp av sensorer på banan. Det ger förarna en bättre bild över sina framsteg. En kanske tror att radiobilsporten är enkel, att det bara är att köpa en bil och bemästra den. Men det är så mycket mer än bara körningen som spelar roll.

–Alla inställningsmöjligheter som finns på de här är ju precis som på vanliga bilar, olika hårdhet på fjädrar, slirkoppling och diffar, allt sånt, säger Anders Larsson.

Bilarna kommer som byggsatser så förarna har fullkomlig kontroll över allt på sina bilar, något som uppskattas av de flesta förarna enligt Patrik Liljekvist. De som håller på med bilarna delar också gärna med sig om tips på hur en kan förbättra sin bil, på träffarna visar de hur de har meckat för att få till så effektiva bilar som möjligt.

Snart ska banorna i Lungre invigas. Det finns två stycken, en så kallad trackbana som är en vanlig racebana och en offroadbana som är mer “naturlig” helt enkelt. Mellan banorna finns en körställning där förarna står vända mot den bana de kör på.

–Vi siktar på att öppna helgen runt sista maj, säger Anders Larsson.

Powered by Labrador CMS