Jämtland behöver fler privata vårdgivare – inte färre

Väljer politikerna att lägga krokben för de privata vårdgivarna är det ytterst sett patienterna som drabbas.

I Jämtland jobbar närmare tjugo procent av den arbetsföra befolkningen inom vård- och omsorgsbranschen och är därmed den sektor som sysselsätter flest. Länet har en demografisk utmaning med en åldrande befolkning, vilket innebär en allt större belastning på välfärdssystemet.

 För att effektivisera och stärka vården krävs därför att samarbetet mellan det offentliga och privata ökar – inte minskar. Det har kommit till vår kännedom att Region Jämtland-Härjedalen planerar stora förändringar vad gäller bland annat ersättningar till privata vårdgivare, vilket kommer att försvåra deras verksamhet avsevärt.

 Man måste fråga sig vad syftet med dessa försämringar är. Vill den politiska ledningen ha färre privata vårdgivare? I sådana fall får politikerna vara tydliga med det. Anledningen till att det finns privata vårdgivare i länet är att invånarna vill ha dem. Vissa har valt bort den offentliga vårdcentralen och valt att lista sig hos en privat utförare, andra har valt en privat utförare när den offentliga vårdcentralen försvunnit på orten och en privat utförare etablerat sig på platsen. Om jämtarna inte vill ha privata vårdcentraler hade dessa heller inte haft något patientunderlag.

Skillnaden mellan privata och offentliga verksamheter är att de privata alternativen måste leverera en god vård för att behålla sina patienter. Privata vårdgivare inom primärvården har därför särskilt starka skäl att hålla god kvalitet, både gentemot patienterna och Regionen. Här finns en direkt koppling mellan kvalitet och överlevnad.

Det är avgörande för ett vårdföretag att sköta verksamheten så att patienternas behov möts på bästa möjliga sätt med de resurser som står till buds. Om ett vårdföretag förknippas med dålig kvalitet är man snart borta. 

Det finns en ogrundad misstänksamhet mot de privata välfärdsföretagen som ständigt behöver försvara sig och förklara sig. Det finns i själva verket anledning att efterlysa ett erkännande för den samhällsinsats som dessa företag faktiskt gör. 

I stället för att rikta misstänksamhet mot privata alternativ borde regionen fråga länets medborgare om varför de i allt högre utsträckning väljer privata vårdgivare.

För att säkerställa att jämtarna får den vård de behöver och att det görs med varsamhet om skattepengarna borde regionledningen se möjligheten i entreprenörskapets kraft. De företag som verkar för att leverera en god vård i länet behöver långsiktiga och förutsägbara spelregler liksom minskad onödig administrativ börda. 

Väljer politikerna att lägga krokben för de privata vårdgivarna är det ytterst sett patienterna som drabbas.

Joakim Sjöstedt, Företagarna, Jämtland-Härjedalen 

Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv, Jämtland 

 

Powered by Labrador CMS