Första året (2020) gav dålig avkastning för de som köpte andelar i Solparken i Östersund. Hittills i år ser det ut att ge lite mer tillbaka på investeringen för delägarna. Solparken byggdes 2019 och togs i drift i början av 2020. Största delägarna är Jämtkraft och Östersundshem. Foto: Jämtkraft
Första året (2020) gav dålig avkastning för de som köpte andelar i Solparken i Östersund. Hittills i år ser det ut att ge lite mer tillbaka på investeringen för delägarna. Solparken byggdes 2019 och togs i drift i början av 2020. Största delägarna är Jämtkraft och Östersundshem. Foto: Jämtkraft

Inget klirr i kassan för andelsägarna av Solparken i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Den andelsägda Östersunds Solpark vid arenan har inte gett någon stor avkastning under första året som den varit i bruk. Låga elpriser under 2020 är en av förklaringarna.

Publicerad Senast uppdaterad

Östersundshem äger hälften av andelarna i solparken där även Jämtkraft är stor delägare. Av 30 000 andelar fördelades 11 000 av dessa ut till övriga aktörer i samband med att solparken byggdes 2019. En aktör som nappade och köpte in sig var Jämtland-Östersunds Bilägares Inköpsförening som köpte 2099 andelar i anläggningen.

Drygt ett år har solcellerna levererat el, men någon bra affär har det hittills inte varit för andelsägarna.

– Det kan jag väl säga att det har varit en besvikelse under 2020. I år ser det hittills lite bättre ut men vi vet inte var det kommer att landa, säger Sören Persson, som sitter i styrelsen för den ekonomiska föreningen Bilägarna.

Föreningen driver OKQ8 bensinmacken - vid Stuguvägen i Östersund. Föreningen äger fastigheten där det ingår bensinmack och lägenheter. Varje år förbrukas det 200 000 kilowattimmar och det var bland annat kostnaden för denna förbrukning som föreningen ville få ner.

– Men det var också för att göra en klimatinsats som gjorde att föreningen köpte andelar för närmare två miljoner kronor, säger Sören Persson.

Tanken är att investeringen ska vara återbetald mellan 15 och 20 år. Men om priserna på el är låga är Sören Persson tveksam till att återbetalningen sker inom den tidsramen.

Under 2020 blev utdelningen 12,45 kronor per andel, drygt 26 000 kronor. Blir det som under första året tar det fyra gånger tiden att få investeringen återbetald, säger Sören Persson.

Första halvåret 2021 har det dock varit något ljusare avkastning för andelarna.

– Hittills i år har vi fått 15,58 kr per andel, så det ser bättre ut nu.

Med facit i hand ångrar ni att ni köpte in er i solparken?

– Vi i Bilägarnas styrelse är helt på det klara med att vi ska satsa på klimatet. Huvudskälet till köpet av solel är att minska miljöpåverkan. Även om vi än så länge bara har en elbil till uthyrning men vi har också investerat på en så miljövänlig biltvätt som möjligt. En bensinstation är inte det miljösmartaste. Därför anser styrelsen att vi ska göra de insatser vi kan. Även om det varit en dålig affär hittills. Det är ingen i styrelsen som tycker att vi gjort fel som gick med. Jag tycker det var ett besvärande resultat under fjolåret. Men styrelsen är eniga om att det var rätt att investera i solparken så det är bra, säger Sören Persson.

Powered by Labrador CMS