Kjell-Åke Andersson ser fram emot att få välkomna tillbaka publiken till Östersund Arena. “Det är idrott som vi håller på med och att spela hockey inför publik går inte att jämföra med hur vi har haft det nu”, säger han. FOTO: Maria Paulsson/ÖIK
Kjell-Åke Andersson ser fram emot att få välkomna tillbaka publiken till Östersund Arena. “Det är idrott som vi håller på med och att spela hockey inför publik går inte att jämföra med hur vi har haft det nu”, säger han. FOTO: Maria Paulsson/ÖIK

ÖIK:s glädje över lättade restriktioner: “En helt annan grej att spela inför publik”

ÖSTERSUND (JT) Lagom till seriestart släpps restriktionerna på landets hockeyarenor. En tidig julklapp för hårdsatsande ÖIK.

Publicerad

– Det är bara positivt. Sportsligt är det en helt annan grej att spela inför publik, säger Kjell-Åke “Kjella” Andersson, tränare.

Den 29 september har Folkhälsomyndigheten aviserat att de flesta restriktionerna kopplat till pandemin ska upphävas. Det gäller bland annat publikbegränsningarna för kultur- och idrottsevenemang.

För ÖIK, som fick spela stora delar av fjolårssäsongen utan någon större publik, är det ett viktigt besked. Men “Kjella” väntar med glädjeropen.

– Det är så klar väldigt roligt, men samtidigt är man lite orolig. Man vet hur snabbt saker och ting har ändrat sig hittills så det är bara att hoppas att det håller i sig nu, säger han.

Vad betyder det rent sportsligt att få tillbaka publiken?

– Väldigt mycket. Det är idrott som vi håller på med och att spela hockey inför publik går inte att jämföra med hur vi har haft det nu, säger han.

ÖIK är dock tydlig på en punkt. Ekonomiskt är beskedet från Folkhälsomyndigheten inga skäl till att ta några risker.

– Det tror jag man ska vara försiktig med. Vi hoppas så klart att det ska bli ett tryck att få komma och se hockey, men om det kommer ske på en gång vet vi inte. Det är fortsatt många osäkerheter. Att börja värva spelare för pengar man tror ska komma in är inte aktuellt.

Ekonomiskt är ÖIK en förening i balans, mycket tack vare den försiktighet som Kjell-Åke Andersson är inne på.

– Vi mår bra och det beror på vår planering. Vi har försökt att lägga en budget med låga publiksiffror, och så har vi inte heller räknat med att få stödpengar. Sen har vi ändå fått in stödpengar och andra intäkter, vilket gör att det ser rätt bra ut.

Själva matchandet inleder ÖIK på bortaplan den 1 oktober, då Piteå står för motståndet. Många experter har pekat ut ÖIK som en seriefavorit och ett av lagen som kommer att slås om en plats i kvalserien mot HockeyAllsvenskan.

– Jag tycker att vi har tagit ytterligare ett steg om man jämför med fjolåret, men sedan är vi inte färdig heller. Vi har en bra mix av rutinerade spelare och yngre förmågor som vi lyfter upp, säger “Kjella”.

Nyckelspelare blir bland annat backarna David Westlund och Linus Rotbakken som båda håller allsvensk klass.

– De är så klart oerhört viktiga. Tvåvägsbackar som kan leverera både offensivt och defensivt, säger Kjell-Åke Andersson.

Utöver det har också ett antal intressanta nyförvärv kommit in, som Hudiksvalls poängkung Henrik Marklund, kanadensaren Braylon Shmyr och målvakten Isak Mantler från Björköven.

Powered by Labrador CMS