LEDARE

Inte bara strömmingen sur – Axfood ägnar sig åt greenwashing

Snacka om att stoppa huvudet i sanden och hålla för öronen samtidigt!

Axfood som bland annat driver Hemköp, Willys och City Gross slutar sälja surströmming. 

Så här motiveras det på företagets hemsida. 

I WWF:s senaste fiskguide, som årligen uppdaterar rekommendationer om vilka fiskar som kan konsumeras och vilka som bör undvikas, har sill/strömming från Östersjön fått rött ljus. Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas. Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas. Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef. 

Snacka om att stoppa huvudet i sanden och hålla för öronen samtidigt! 

Beslutat man tagit slår väl just mot det småskaliga fisket och den småskaliga livsmedelsproduktionen? 

Våra politiker har som vanligt misslyckats med att ta tag i kärnproblemet, dvs förbjuda det storskaliga trålandet i Östersjön. 

Vi har under senaste tiden fått larmrapporter om att den vilda laxen minskat katastrofalt i antal och det har införts fiskeförbud i de flesta svenska laxälvar. 

Även detta kan man knyta till att strömmingen blivit sällsynt. En basföda för laxen som minskat allt mer vilket naturligtvis får effekter på det vilda laxbeståndet. 

Vill Axfood göra skillnad kanske man ska ta och sluta sälja norsk odlad lax i sina butiker? 

Strömmingen från det storskaliga trålfisket mals till största delen ned och blir pellets som odlingsfisk matas med! 

En av de större inköparna är den norska laxodlingsindustrin. 

Om ingen köper norsk odlad lax försvinner också behovet av pellets och intäkterna uteblir för det storskaliga trålfisket. 

Och då kanske både strömming och lax går att rädda? 

Men det går naturligtvis inte! 

Nu talar vi om en mångmiljardindustri! 

För då skulle det hela kosta pengar, mycket pengar och så mycket bryr sig Axfood och svensk livsmedelsindustri inte om att rädda den rödlistade strömmingen. 

Nej, skicka fram Åsa Domeij och visa upp en liten PK miljöinsats som närmast kan beskrivas som klar och simpel greenwashing. 

Någon räddning av strömmingsbeståndet bidrar det knappast till! 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS