Inga feriepraktikplatser – ett svek

Inga feriepraktikplatser från 2025. S, V, KD och SD sviker ungdomarna i Region Jämtland/Härjedalen.

Region Jämtland Härjedalen har fram till nu erbjudit feriepraktik för ungdomar mellan 15 och 18 år, men från 2025 är det slut med det. Feriepraktik har varit en viktig chans för unga att få arbetslivserfarenhet och tjäna pengar under sommaren. 

Genom att avveckla detta begränsas ungas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, utforska yrken inom regionen och skapa en god grund för sitt framtida arbetsliv. Det är inte bara en förlust för ungdomarna själva, utan även för regionen som helhet. 

Utan feriepraktik minskar chanserna för unga att etablera sig och få en inblick i yrken som är avgörande för regionens framtida kompetensförsörjning, särskilt inom hälso- och sjukvården. 

Hur motiverar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet detta beslut, när de bör se att feriepraktik är en investering i vår framtida arbetskraft? Kompetensbristen inom vård och omsorg är redan en stor utmaning. 

Att avskaffa feriepraktik riskerar att förvärra situationen, inte bara inom vården utan även inom viktiga serviceyrken. Beslutet från majoritetspartierna är både förvånande och beklagligt. 

Vad signalerar det när de offentliga verksamheterna inte längre skapar möjligheter för unga att arbeta? 

Var finns det solidariska ansvaret gentemot nästa generation? 

Jennie Klaesson (M) ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden, ersättare Regionstyrelsen

Powered by Labrador CMS