Inflyttade vill bo i ekoby

Vi är en familj på fyra personer om bott utomlands de senaste 15 åren, men som valt att flytta hem en period för att barnen ska få uppleva Sverige och lära känna sina rötter. Vi sålde allt vi ägde i utlandet för att bygga upp vår dröm - en fastighet med lite mark i Norrland.

Publicerad

Vi sökte oss till Östersund utan att ha någon direkt koppling till staden, men den utgav sig för att vara en urban portal till allt vi var ute efter – riktiga vintrar, friluftsliv och naturnära bostadsmöjligheter. Efter bara några veckor i Sverige upptäckte vi att detta inte skulle bli så lätt som vi hoppats på. Som nyligen hemflyttade utlandssvenskar är vi ’utanför systemet’ och därmed väldigt begränsade på många sätt. Denna utmaning gör att vi måste tänka annorlunda.

Vi har tillfälligt släppt drömmen om ett fristående hus med lite mark, och börjat kolla på alternativa lösningar. Vi har följt och stöttat projektet för ’Jamtli Ekoby’, men också försökt få kontakt med Östersunds kommun för att se om det finns fastigheter till salu nu, från någon nerlagd verksamhet som ingen orkar ta itu med – där ens arbetsinsats för bygden skulle kunna tillgodoräknas i priset.

Med vår familjs kunskaper, erfarenheter och insikter har vi aldrig haft en tanke på att själva bygga nytt eller bo i lägenhet. Vi vill renovera och ge nytt liv till något som samhället försummat eller som tiden glömt bort. Något som inte bara skulle gynna oss själva men också ge energi till staden och lite andrum för naturen. Vi är långt ifrån ensamma om att ha dessa tankar, det ser vi både i de budgivningar vi deltagit i på sistone, och det ökande intresset för Jamtli Ekoby - ett projekt som tar hänsyn till naturen, mångfalden och människorna nu och sju generationer framåt i tiden – minst! Här handlar det inte bara om en plats där man kan ”förvara folk om natten” utan en plats där en har rum att växa.

Hanna Hervall

Powered by Labrador CMS