Fräck kupp misslyckades i Åre

ÅRE (JT) En butiksstöld av det ovanliga slaget inträffade på ICA i Åre i onsdags. Revolvern och konstverket ”non-violence” försvann från sin plats, för att en timma senare återvända tillsammans med tjuvarna.

Publicerad Senast uppdaterad

När Lars Ocklind, handlare på ICA i Åre berättar om det som inträffade i butiken efter lunch i onsdags går ens tankar osökt till filmerna om Jönssonligan. En fräck kupp skulle äga rum men Doris och Sickans plan grusas.

– Det var en annan kund som larmade om att vår revolver blivit stulen. Han såg när den lastades in i en ljus mercedes på parkeringen så det hann inte gå så lång tid. Vi har övervakningskameror i butiken. Det blev mycket film det här paret.

Lars Ocklind berättar att filmerna visar hur ett par i 30-årsåldern går runt i butiken. Kvinnan handlar en del saker och distraherar charkpersonalen medan hennes manliga sällskap lyfter ner den nästan 30 kilo och en meter stora non-violence revolvern i en kundvagn.

– Sedan går han igenom en obemannad kassa med kundvagnen och ut på parkeringen och lastar in revolvern i en ljus mercedes. Kvinnan går till en kassa och betalar några varor med ett kreditkort. Därmed hade vi paret både på film och kvinnans kreditkortsuppgifter som polisen kan spåra, säger Lars Ocklind.

Pistolen är ett konstverk av Henrik och Joel Lundqvist, det finns endast åtta exemplar av den i Sverige och alla har ett eget nummer.

– Jag gick in och tittade på vad den är värderad till, den är värd runt 100 000 kronor men i och med att den är numrerad och så speciell är den säkert svårsåld och enkel att spåra. Jag tror att paret som stal den så småningom förstod att det skulle bli svårigheter. För en timma efter stölden kom de båda tillbaka till butiken med revolvern.

När kvinnan och mannen återvände till ICA med stöldgodset var polisen fortfarande på plats.

Lars Ocklind, handlare på ICA i Åre blev vittne till den märkliga kuppen på ICA. En historia som trots allt slutade bra.
Lars Ocklind, handlare på ICA i Åre blev vittne till den märkliga kuppen på ICA. En historia som trots allt slutade bra.

– De försökte förklara kuppen med att de skulle använda revolvern för fotografering. Men det tror inte jag på, säger Lars Ocklind.

– Det är en jättekonstig stöld, med ett par som går in i butiken som är kameraövervakad och man ser hur de går runt och rekar, att de betalar andra varor med kreditkort. På det sättet har vi dem på flera ställen och de lämnar flera spår efter sig, säger Lars Ocklind.

Konstverkets utflykt gick inte obemärkt förbi, uppståndelsen i butiken var stor och pådrag med polisen på plats. Tyvärr blev det också en liten skada på konstverket.

– Nu står den på sin vanliga plats på disken vid charken, där den stått i två år under tiden som ICA haft den. Nu har vi beställt en glaskub som vi ska ha över den, säger Lars Ocklind.

Powered by Labrador CMS