Annettes dotter Johanna visar den lilla silkeshönan, som kanske lämnades vind för våg av en tidigare ägare. Den har fått namnet Lillemor.
Annettes dotter Johanna visar den lilla silkeshönan, som kanske lämnades vind för våg av en tidigare ägare. Den har fått namnet Lillemor.

Höns de nya sommarkatterna – överges efter semestern

OFFERDAL (JT) Det har blivit allt vanligare att skaffa höns. För visst är det mysigt att gå och plocka varma, nyvärpta ägg och se hönor som sprätter och pickar. Men en del skaffar dessa fjäderfän enbart för att ha till sitt sommarboende. Hönsen har blivit de nya sommarkatterna.

Publicerad Senast uppdaterad

För ett problem uppstår när den härliga semestern börjar närma sig sitt slut och kosan ska styras mot hemstaden. Att bara släppa ut hönsen har blivit en allt vanligare lösning. Ja, det har till och med blivit det nya sommarkattsproblemet. Men hönorna blir lätta offer för rävar och andra djur. I vissa delar av landet har det därför kläckts möjligheten att hyra hönor över sommaren, för att försöka komma till rätta med problemet.

I Grötom i Offerdal hittades en fin liten silkeshöna invid en liten, öde skogsväg häromveckan. Trots efterlysning på Facebook, hörde ingen av sig. Annette Heggevold Jansryd och maken Claes har en visningsgård i Åflo med getter, höns, minigrisar, hundar, katter, gäss, får och hästar. De har också ansökt hos Länsstyrelsen att få vara jourhem åt djur som haft det svårt. Annette tog sig an den lilla hönan, som tillhör en av de av de äldsta tamhönsraserna i världen.

Hon visade sig ha kvalster, så jag måste behandla henne innan hon kan släppas samman med min övriga flock. Dessutom har någon färgat henne med rosa färg i tofsen på huvudet. Det är en jättefin liten silkeshöna, det är hemskt om det är så att någon bara lämnade henne åt sitt öde. Jag förstår inte hur folk tänker, säger Annette. Den lilla hönan har fått namnet Lillemor och ska så småningom bli utplacerad i ett nytt hem:

Jag ska prova att hitta en grupp med silkeshönor, för de trivs bäst i sin egen grupp, avslutar Annette.

Powered by Labrador CMS