HOTING

Travvecka utan publik i år. Travveckan i Hoting har varit årets publikdragare i över 50 år.
Travvecka utan publik i år. Travveckan i Hoting har varit årets publikdragare i över 50 år.

Ingen publik under populära travveckan i Hoting

Beslutet är taget. Tävlingsveckan på Hotingtravet, som börjar andra helgen i juli, blir publikfri.

Publicerad

Hotingtravets klassiska tävlingsvecka i juli blir av i år, men på grund av rådande coronarestriktioner får publiken följa tävlingarna hemifrån.

För att kunna efterleva bestämmelserna om sittande publik anser Sven-Olof Lindman, Hotingtravets ordförande, att lika många vakter som antal besökare skulle behövas.
– Vår anläggning är byggd för frihet, inte för straffångar, säger Sven-Olof Lindman.

Tävlingsveckan, som såg dagens ljus för första gången för 53 år sedan, ställdes in helt och hållet förra året.
– Beslutet att inte ha någon publik känns lättare än att inte ha någon tävling överhuvudtaget. Jag har levt med
Hotingtravet i 50 år, det är en stor del av mitt hjärta, säger Sven-Olof Lindman.

Sven-Olof Lidman ör glad att kunna genomföra årets travvecka, även om det sker utan publik. Men planerna pågår redan för nästa års arangemang.
Sven-Olof Lidman ör glad att kunna genomföra årets travvecka, även om det sker utan publik. Men planerna pågår redan för nästa års arangemang.

Beslutet grundas på en vilja att skydda både hästägare, som jobbar på Hotingtravet året runt, och publiken. Även om de flesta stöttar beslutet, är besvikelsen märkbar. Konceptet med travtävlingar, ponnytävlingar, nöjen, dans och fest lockar besökare från Värmland till Norrbotten. Publikantalet är i genomsnitt mellan 2000 och 3000 människor per tävlingsdag, och travbanan är 800 meter lång.

– Det är omöjligt att hålla avstånd, menar Sven-Olof Lindman och tillägger att det viktigaste för att förhindra smittspridning är att undvika trängsel. Restriktioner kommer även att införas för personal på plats.

Men planerna för tävlingsveckan 2022 är i full gång. Som traditionen bjuder kommer besökarna då kunna komma nära hästarna som antingen är ute i hagen eller simtränar i Hotingsjön, något som fortfarande var en ovanlig företeelse när Hotingtravet började med det. Mellan tävlingsdagarna nästa år kommer det att finnas möjlighet att provåka hästarna på banan.

I år kan publiken följa tävlingarna live den 10, 13, 16 juli på www.atg.se och kanal 75.

Powered by Labrador CMS