Premiärloppet vanns av Secret of Joy och körsvenen Rikard Skoglund som säger att Hotingtravet är årets höjdpunkt. Här intervjuad av konferencieren och travtränaren Anders Lindqvist.
Premiärloppet vanns av Secret of Joy och körsvenen Rikard Skoglund som säger att Hotingtravet är årets höjdpunkt. Här intervjuad av konferencieren och travtränaren Anders Lindqvist.

Hotingtravet saknar sin publik - men känner glädje över att tävlingarna är igång

HOTING (JT) Hotingtravet är i full gång och publiken får följa tävlingarna direktsänt online. Premiärloppet vanns av Secret of Joy som kördes av Rikard Skoglund. Jämtlands tidning fick en intervju med segraren.

Publicerad

Klockan 13.15 gick första loppet på Hotingtravet på lördagen. Förra året var travveckan helt inställd och rådande pandemirestriktioner har tvingat arrangörerna att köra utan publik i år.

– Nu är premiären för i år avklarad, det känns skönt att allt är på plats och att alla förberedelser har gått bra, sa Sven-Olof Lindman, ordförande för Västra Ångermanlands Travsällskap, efter första loppet. Han tillade:

– Det känns fel att det inte är någon publik här, men år 2022 är vi på banan igen i dubbel bemärkelse.

Till dess hoppas Sven-Olof på att ha en handikappramp färdig intill banan, samt en motorvärmare på campingen som ligger runt hörnet, så gästerna får el till kylskåp exempelvis. Pengarna till det testamenterades av Hotingsonen och travälskaren Jonas Edman i vars ära ett minneslopp ska hållas på fredag 16 juli. Dessutom är campingen True Blue döpt efter Jonas Edmans favoritfotbollslag Chelsea.

I vanliga fall är det upp till 3000 besökare dagligen under Hotingtravet, så restriktionerna var kännbara, men den glada och varma stämningen som utmärker travveckan var ändå på plats.

– Jag har tränat travhästar i 19 länder, men när man är här i Hoting finns det inget bättre. Folk kommer inte hit för pengarna utan för att de älskar trav, berättade Anders Lindqvist konferencier och en av de främsta svenska travtränarna i Frankrike.

– Ja det är ju vanligtvis en väldig folkfest, fyllde Birgit Jönsson i. Birgit har försett Hotingtravets domare och personal med fika och varmkorv i 20 år “bara för att det är roligt”.

– Jag började samma år som Leif “Loket” Olsson var här för första gången. Det är väldigt svårt att slita sig från den här platsen, sa Birgit.

De orden skulle nog Rikard Skoglund, som vann Hotingtravets premiärlopp i år, hålla med om.

– Tack vare att pappa var travtränare har jag varit på Hotingtravet sen jag låg i barnvagn, och det har pappa också eftersom min farfar också tävlade där varje år sen banan invigdes, sa Rikard som hade tre segerlopp totalt under första tävlingsdagen. Sin första ponnyseger och sin första seger med en stor häst var på Hotingtravet. Förra året var Rikard den som körde näst flest lopp i Sverige och en av fem travkuskar som körde in mest pengar.

– Jag tävlar ju med den yttersta eliten och det finns andra saker som är större på pappret, men jag har ju vuxit upp på Hotingtravet, sa Rikard vars största seger var 2019 när han vann Derbystoet med över två miljoner kronor i vinstpotten. Hans pappa Anders Skoglund förolyckades i en bilolycka 2005 när han var på väg från Hotingtravet med sina ponnyhästar och skulle återvända med de större hästarna. Rikard säger att efter det visste han inte hur det skulle kännas att återvända till Hoting.

– Men det har nästan har blivit tvärtom, att det har varit läkande att komma hit.

Ett annat stort ögonblick var när han blev kuskchampion på Hotingtravet för första gången 2015.

– Jag hade velat bli champion ett tag och åkt dit på målsnöret flera gånger. Min pappa var också nära att bli champion några gånger. Så då kändes det som att cirkeln var sluten, sa Rikard som tackade nej till V75 i Halmstad som har betydligt högre vinstpott än Hotingtravet, för att kunna delta i Hoting, och han har siktet inställt även på nästa sommar.

– Grundtanken är alltid att få komma upp och köra, det är höjdpunkten på året att vara på Hotingtravet.

Powered by Labrador CMS