Efter att ha varit ute i totalt 35 timmar hade Aksel Halvarsson och Joel Wessman på mindre fyra dygn lyckats hittat alla 350 kontroller på Östersundskartan. Foto: Privat
Efter att ha varit ute i totalt 35 timmar hade Aksel Halvarsson och Joel Wessman på mindre fyra dygn lyckats hittat alla 350 kontroller på Östersundskartan. Foto: Privat

Aksel och Joel orienterade dygnet runt - tog alla 350 kontroller i Hittaut

ÖSTERSUND (JT) Aksel Halvarsson och Joel Wessman blev de två första att ta samtliga kontroller på kartan i årets orienteringsutmaning Hittaut. Efter att ha varit ute i totalt 35 timmar hade de på mindre än fyra dygn lyckats hittat alla 350 kontroller.

Publicerad

Vi har varit taggade på Hittaut ett bra tag och snackat upp det här i säkert en månad. Så det var planerat sen länge att vi skulle ut direkt på premiären, säger Joel Wessman.

Tidigt på lördagsmorgonen den 15 maj gav sig Aksel Halvarsson,19 och Joel Wessman, 20, ut för att plocka kontroller, även kallade checkpoints, i årets orienteringsutmaning och friskvårdsprojekt Hittaut. Med 17 kartområden och 350 kontroller att bocka av på kartan var målsättningen inför säsongspremiären tydlig: Att ta samtliga 350 stycken på mindre än en vecka.

När vi började på lördagen var vi ute i nio timmar, då sprang vi ungefär 5,5 mil. På söndagen blev det fem timmar och 3 mil, berättar Aksel Halvarsson.

Under tiden så märkte vi att en annan person också var igång att plocka hur många kontroller som helst och låg före oss. Då kände vi att det här måste vi vara först med och efter det var det bara att ligga i, berättar Joel Wessman.

Då var det var bara att åka till Kvantum och handla för att få i sig lite mat och sen ge sig ut hela natten. Mellan måndag och tisdag blev det 19 timmar i sträck och totalt 7,5 mil, säger Aksel Halvarsson.

Friskvårdsprojektet Hittaut som samordnas avSvenska Orienteringsförbundet har funnits i 13 år och arrangeras av lokala orienteringsföreningar på 89 orter över hela landet. Syftet är att locka människor att just hitta ut, aktivera sig och upptäcka nya platser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar under säsongen som pågår mellan maj och oktober. Kartorna kan både laddas ner digitalt, men kommer även hem till brevlådan. Den 15 maj var det premiär för årets orienteringsutmaning och bara under den första veckan har nästan 73 000 personer registrerat sig för att delta runt om i Sverige.

Redan vid 11-tiden på tisdagen var Aksel och Joels uppdrag slutfört. Då hade de varit ute i sammanlagt 35 timmar och sprungit nästan 16 mil.

På slutet mådde kroppen riktigt dåligt. När vi var på sista stället gick det knappt springa, då haltade man sig mest fram, berättar Joel Wessman.

Hur behöll ni orken och motivationen trots att ni var så trötta?

Det var en riktigt kul grej att att göra, det var det som drev en hela vägen, säger Joel Wessman.

Vi lyfte varandra där på nattkvisten mot tisdagen. Sen hade vi också väldigt roligt under tiden vi var ute, säger Aksel Halvarsson.

Just nu går båda två på skidgymnasiet i Östersund och Joel som läser sista året berättar att det fanns en till sak som motiverade dem under de fyra dygnen av kontroll-letande.

Jag hade studentbal där på torsdagen, så vi tänkte att vi måste vara färdiga innan den. Men det klarade vi ju med marginal! säger Joel Halvarsson.

Från många timmar av skidåkning och löpning är de vana vid hård träning. Men att detta var något utöver det vanliga är det ingen tvekan om.

Hur mår kroppen såhär ett par dagar senare?

Det är bland det sjukaste jag gjort träningsmässigt. Fötter och knän är där man blivit mest sliten, säger Aksel Halvarsson.

Nu är vi väl hyfsat återhämtade, men fötterna är fortfarande rätt förstörda med en del skavsår och blåsor, säger Joel Wessman.

Årets Hittaut pågår fram till 31 oktober med kartor och tusentals checkpoints på olika platser över hela landet. En vecka efter premiären och med hela Östersund avklarat ser de båda redan fram emot att bocka av fler kartområden.

Vi har sagt att vi ska ta Åre tillsammans. Sen blir det i Linköping när jag ska hem under sommaren och Gotland på semester. Så ett par ställen till ska jag hinna plöja igenom, säger Joel Wessman.

Jag var ute igen häromdagen med tjejen tog några kontroller med henne. Sen har jag mormor och morfar i Sundsvall så man kanske får ta de som finns där nere också. Och såklart Åre med Joel, säger Aksel Halvarsson.

Avslutningsvis, gick det att dansa på balen Joel?

Jadå! Det löste sig bra med lite skavsårsplåster, sen var fötterna redo, säger Joel Wessman.

Faktaruta:

Vad är Hittaut?

I 13 år har orienteringsutmaningen Hittaut lockat tusentals deltagare att ge sig ut och leta checkpoints runt om i landet. Att delta är helt gratis och görs via en mobilapp. Där skapar du ett konto och registrerar de checkpoints du besökt. Sedan 2018 arrangeras Hittaut även i Östersund och är ett av kommunens största friskvårdsprojekt som engagerar över 5000 personer. Projektet arrangeras ideellt av orienteringsklubbarna Östersunds OK, Frösö IF, OK Storsjön, Brunflo IF och Litsbygdens SK. I år har även Ånge OK ett kartområde i Bräcke. Kartområdet i Östersund har efter årets första vecka 2350 registrerade deltagare och totalt 61 000 checkpoint-registreringar.

Powered by Labrador CMS