Ida Collin, t.h., ordförande i Övre Tåsjödalens Framtidsförening, med sina små lottor som ingår i Tåsjödalens Fria Lottakår som med besökarnas hjälp skapade en kärleksbomb över Norråker.
Ida Collin, t.h., ordförande i Övre Tåsjödalens Framtidsförening, med sina små lottor som ingår i Tåsjödalens Fria Lottakår som med besökarnas hjälp skapade en kärleksbomb över Norråker.

Hemvändarnas kärleksbomb i Norråker

NORRÅKER (JT) Sagostigar, väpnade styrkor, kärleksbudskap och jakten på en försvunnen vinnare var vad som väntade besökarna på årets Hemvändardagar i Norråker.

Publicerad

Om det var besöksrekord i år på Norråkers hemvändardagar låter vi vara osagt, men att hamburgarna säljer slut på bara ett par timmar hör inte till vanligheterna. Av försäljerskan Anneli Löfgrens fikonmarmelad med chokladsmak fanns bara en enda burk kvar fast det var mitt på dagen.

– Jag uppskattar att det varit runt 450 personer här idag, säger Ida Collin, ordförande för Övre Tåsjödalens Framtidsförening, som tillsammans med Tåsjö IF och Tåsjö Skoterklubb har arrangerat hemvändardagarna i år. För Ida innebär hemvändardagarna mycket fix, trix, stök och stress när förberedelserna är i full gång, men när helgen kommer och allt går av stapeln njuter hon för fullt.

– Sen är det total glädje, jag slappnar av och umgås med folk. Det blir ju så himla trevligt alltid, säger Ida.

Folk från när och fjärran samlades mellan Norrskensdryck och sagostigar, framtidstro och gemenskap, för att återse bygden där tidigare generationer levde och verkade. Stockholmsbon Anneli Snar hade tagit med sig sin familj och spenderade helgen i Tåsjö.

– Min farmor föddes i Tåsjö och jag har alltid kommit hit två gånger om året, men jag försöker att alltid lägga besöket på hemvändarhelgen. Det är höjdpunkten och det är barnens höjdpunkt också tack vare den goda stämningen och folket här, säger Anneli Snar.

Det är en helg full av traditioner, gamla som nya. Till de nya hör att barnen står vid pysselhuset och målar hus till vittrorna och trollen som bor längs sagostigen som anordnades förra året. Till tonerna av Vi går över daggstänkta berg marscherar Tåsjödalens Fria Väpnade Styrkor, TFVS, och Tåsjödalens Fria Lottakår. Styrkorna har visat musklerna under hemvändardagarna sen slutet av 80-talet.

– När Moltas Eriksson, som var Jämtlands president, kom hit och hälsade på då underkastade vi oss Jämtlands Republikanska Armé, det var ju dumt att ha två olika i samma län, berättar en av upphovsmännen till TFVS, Per-Ingvar Wennberg.

När republiken fick en ny president i Ewert Ljusberg bjöd understyrkorna in honom till Norråker, men han krävde 30 000 kronor för besöket.

– Då bröt vi oss ur igen, säger Per-Ingvar som är född och uppvuxen i Tåsjö.

– Får det lov att vara ett hjärta? Anneli Persson, en av lottorna, delar ut pappershjärtan och uppmanar besökarna att skriva något kärleksfullt om Norråker på lapparna. Ett stort trähjärta spikas upp som ska agera anslagstavla för besökarnas meddelanden.

– Tanken är att blicka framåt och glömma det tråkiga som har varit den senaste tiden, säger Anneli som själv var tvungen att flytta från byn när förskolan lades ner.

Och att folk älskar Norråker är det ingen tvekan om för snart är det kö till trähjärtat som blir alldeles översållat av kärleksbudskap.

Sen är det dags för vinstdragning i lotteriet och det blir folksamling på grusplanen där en fyrhjuling står uppställd mellan marknadsstånden. Fyrhjulingen är helgens förstapris och stämningen är förväntansfull.

– Bäst jag ställer mig närmare, jag förstår ju att jag kommer vinna, säger en segerviss lotterispelare.

Sanningens minut är kommen, funktionärerna skakar lådorna med lådorna – där inne finns vinnarlotten.

– Slutnummer 38! Slutnummer 38!

Ingen i folkhavet tar ett kliv fram. Huvuden ser sig omkring. Vem är den lyckliga? Inte ens när hela lottnumret ropas ut reagerar någon. Fyrhjulingen står orörd. Lottodragarna börjar bläddra i sina dokument, ett mummel börjar stiga från publiken, jakten på vinnaren har börjat. Men under tiden fortsätter man lotta ut de mindre vinsterna - the show must go on.

Fr.v. Joakim Ödeen, Jennifer Ödeen och Anneli Snar är stockholmare på besök i Norråker. Annelis farmor var född i Tåsjö och det är här Anneli känner sig som mest hemma.
Fr.v. Joakim Ödeen, Jennifer Ödeen och Anneli Snar är stockholmare på besök i Norråker. Annelis farmor var född i Tåsjö och det är här Anneli känner sig som mest hemma.

Powered by Labrador CMS