På hemtjänsten är man van vid att lösa problem, menar Jenny Jönsson Lundberg, hemtjänstpersonal. Hon är glad att bron åtgärdas och det är bra att vägarna i Norrland tas hand om. Men att broavstängningarna innebär ökad tidspress sticker hon inte under stolen med, även om hon menar att det går att vänja sig vid.
På hemtjänsten är man van vid att lösa problem, menar Jenny Jönsson Lundberg, hemtjänstpersonal. Hon är glad att bron åtgärdas och det är bra att vägarna i Norrland tas hand om. Men att broavstängningarna innebär ökad tidspress sticker hon inte under stolen med, även om hon menar att det går att vänja sig vid.

Krångligt för Hemtjänsten i Strömsund vid avstängning - Bil – gå eller cykla och bil igen blev lösningen

STRÖMSUND (JT) Hemtjänsten fick avslag på sin önskan att få använda Strömsundsbron under helgerna, vilket Jämtlands Tidning har rapporterat om tidigare. Personalen är kreativa och vana att lösa problem. Men vid inkommande larm nattetid sätts en redan tidspressad personal under ytterligare stress.

Publicerad Senast uppdaterad

Åtta minuter tar det att gå över Strömsundsbron. Åtminstone i sommarväder. Hemtjänsten i Strömsund har tagit tid för att kunna lägga in den extra tiden i planeringen då Trafikverket beslutade att enbart blåljus får dispens på helgerna då bron är avstängd.

Efter ett genomgångsmöte med hemtjänstpersonal och chefer kom man fram till att den bästa lösningen var att ha två bilar stationerade på södra sidan om bron. Den personal som ska åka till södra sidan blir skjutsad av annan personal från hemtjänstens grupplokal, som ligger på norra sidan om bron, sen går eller cyklar man över till Näsviken där bilarna står.

Jenny Jönsson Lundberg, hemtjänstpersonal, tycker att det är positivt att bron åtgärdas.

– Jag tycker att det är bra att de tar hand om vägar i norr också, menar Jenny. Att hitta lösningar är något som Jenny och hennes kollegor är vana vid.

– Vi i hemtjänsten som jobbar ute måste hitta på lösningar hela tiden, för vi jobbar ju ensamma och allt kan hända, säger Jenny.

Denna tidiga söndagsmorgon är vädret milt och torrt, Jenny har precis promenerat över bron för att starta sitt morgonpass på södra sidan. Men redan nu tänker hon på kallare och halare årstider.

– Det är en sak att gå över bron nu, men tänk på vintern, säger Jenny. Lösningsfokuserad som hon är slipar hon redan på lösningar inför kylan.

– Vi behöver motorvärmare då, så det måste vi försöka ordna. Vi kommer också behöva arbetskläder för tuffare vinterväder. Man behöver tänka långt fram hela tiden, säger Jenny.

Att köra över omledningsvägen var uteslutet på grund av den extra tid det skulle ta, så att gå eller cykla över bron kom ganska självklart för både arbetsgrupp och chefer. Cyklar finns, hemtjänsten har tre elcyklar och tre vanliga cyklar. Det är mer själva planeringen som behöver pusslas ihop.

– Vi har tänkt om många gånger, säger Jenny och skrattar. Hon fortsätter:

– Det beror på hur hårt tryck det är på södra sidan. På eftermiddagarna kan vi spendera hela arbetspasset där ute, säger hon.

En sak hon tycker är märklig är att det inte var så många broarbetare som jobbade på bron söndagen den första avstängningen, men att den ändå var stängd. När Jenny får höra Trafikverkets tidigare tankar på att kanske låta motorcyklar få köra över bron, men inte hemtjänsten, skrattar hon till och menar att eftersom bron hålls stängd ur säkerhetssynpunkt är det bättre att det är lika för alla fordon.

– Det är värst för nattpersonalen, för de är bara två och det kan komma larm från andra sidan bron när som helst. Då ska bara en av dem springa över här. De har det jättetufft faktiskt, säger hon. Broavstängningar kan man planera för, men de långa köerna är extra bekymmersamma.

– En helt vanlig vardag i somras stod vi 26 minuter i kö för att komma tillbaka till lokalen, berättar Jenny. Sekunder och minuter är dyrbara för hemtjänstpersonal. Men Jenny tar ändå stressen med ro.

– Det är klart att det blir en extra stress när bron är avstängd, men man kommer väl in i det också och sen ska det väl gå bra. Så är det ju alltid med nya saker.

Powered by Labrador CMS