Branden i Mattmars museibyggnad

Hembygdsföreningen i Mattmar bildades 1951. Under 70 år har man samlat minnen från mattmarbygdens historia i ett museum i ”Prästgårdsfjöset”. En byggnad innehållande ovärderliga samlingar.

Hembygdsföreningen i Mattmar bildades 1951. Under 70 år har man samlat minnen från mattmarbygdens historia i ett museum i ”Prästgårdsfjöset”. En byggnad innehållande ovärderliga samlingar. Så händer det fruktansvärde för ett museum; brand utbryter på morgontimmarna. Brandkåren larmas och det blir givetvis en stor utryckning med fem enheter.

När de kommer fram, ser de att byggnaden är övertänd, så de beslutar att låta byggnaden brinna ner, i stället för att spruta vatten och rädda vad som räddas kan. På en bild i Jämtlands Tidning i förra numret, fotograferad av Monica Henriksson, ser man framdragna vattenslangar, men ingen brandman som sprutar vatten på den öppna elden! Timmerväggarna står fortfarande upp men brinner för fullt.

På en film som ÖP lagt ut ser man hur det sista brinner. Tak och väggar är nedrasade och brinner med öppen låga. Man ser fyra brandmän som går omkring och röjer bort takplåtar så att det ska få brinna klart, inte en vattenslang att se, eller försök att släcka elden. Brandsoldaterna går omkring, som om det vore en majbrasa som de ska se till att allt brinner upp. Hur kan man göra så?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS