Kan ulldukar rädda våra glaciärer? På bilden syns Oskar Kihlborg och Tom-Oliver Hedvall vid den tvistade ullduken.

Världsunikt experiment lyckades på Helags – dukar av ull kan rädda våra glaciärer

HELAGS (JT) Glaciolog hoppas att världens glaciärer ska kunna räddas med hjälp av en specialtillverkad duk. Sommarens experiment visar sig vara framgångsrikt.

Publicerad

Testet i liten skala har både misslyckats och samtidigt varit väldigt framgångsrikt, säger glaciologen och affärsutvecklaren inom hållbar utveckling Erik Huss när JT når honom över telefon en vecka efter att täcket rullats ihop. Förrförra helgen undersöktes testområdet på 40 kvadratmeter på Helags glaciär där man placerat ylledukar och det visar sig att skyddet fungerar. Dock är duken, fyra gånger tio meter, för liten med tanke på denna sommars extrema smältning.

Smältningen var så brutal, mycket mer än vi kunde tänka oss. Både juni och juli var de varmaste sommarmånaderna som uppmätts vid Helags. Den 23 juni lades duken på och redan efter ett par veckor hade duken skyddat en meter och 24 juli är det två meter som skyddats, berättar Erik.

Under andra halvan av augusti har sannolikt hela snö- och isbordet, under duken, kollapsat för att det blev för högt och smalt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS